Több mint 25 ezren gyűltek össze kedden a dél-olaszországi Locri kisvárosban, hogy tiltakozzanak a maffia ténykedése ellen, és megemlékezzenek a szervezett bűnözés áldozatairól.
A megmozdulást Luigi Ciotti atya, a Libera maffiaellenes mozgalom vezetője szervezte, aki évek óta küzd a szervezett bűnözés ellen. Locri a calabriai szervezett bűnözés, a ‘Ndrangheta egyik fellegvára. Az olasz sajtó jelentése szerint a demonstráción részt vettek a maffia több száz áldozatának hozzátartozói is, nemcsak Olaszországból, hanem szerte Európából. Jelen volt továbbá Pietro Grasso, a szenátus elnöke is, aki korábban sikeres karriert futott be a palermói maffiaellenes ügyészségnél.
“Dél-Olaszországban nagyon sok ember gyűlöli az állami intézményeket, és inkább a ‘Ndranghetát támogatja, pedig a maffia felelős a szegénységért és a fejlődés hiányáért” – mondta a La Repubblica című olasz napilapnak adott interjúban Nicola Gratteri maffiaellenes ügyész, aki szintén jelen volt a Locriban szervezett megmozduláson.
A Libera 1995-ben szervezte meg először az “emlékezés napját”, amelyen azóta minden évben március 21-én a szervezett bűnözés áldozataira emlékeznek.
(MTI)