"Családlátogatások" keretében találkoznak az Európában élő törökökkel az ankarai hivatalnokok, nagy kampánygyűlést nem szerveznek az elnöki rendszer bevezetése mellett, amelyről április 16-án népszavazást tartanak Törökországban - mondta Numan Kurtulmus török kormányszóvivő szerdán az Anadolu török állami hírügynökségnek.
Zoom
Török kiscsálád Kölnben
Kurtulmus szerdán ismét azt hangoztatta, hogy Törökország a "neonácizmus, a szélsőséges rasszizmus és a neofasizmus lépteit hallja Európában".
Több ország magára haragította Törökországot azzal, hogy nem engedélyezte, hogy török politikusok kampányrendezvényeket tartsanak a helyi török közösségek előtt.
Recep Tayyip Erdogan török elnök az utóbbi hetekben gyakran bírálta élesen, s nevezte rendszeresen nácinak vagy fasisztának Európát, mert a közelmúltban Hága és Berlin visszautasította, hogy török miniszterek az elnöki rendszer mellett kampányoljanak a Németországban és Hollandiában élő törökök körében.
A nyugati országok emiatt határozottan tiltakoztak Ankaránál. Angela Merkel német kancellár hétfőn ismét arra kérte a török vezetőket, hogy tartózkodjanak a második világháborút idéző kifejezésektől és leszögezte: a berlini kormány a jövőben is betilthatja a Németországban tervezett török kampányrendezvényeket, ha a politikusok nem alkalmazkodnak a német törvényekhez.
Kedden Zafer Sirakaya, a török kormánypárt európai lobbiszervezeteként számon tartott Európai Török Demokraták Uniójának (UETD) elnöke is bejelentette, hogy a népszavazás előtt már nem fognak olyan rendezvényt szervezni, amelyen a török kormány képviselői is részt vennének, inkább “helyi szintű” tájékoztatást terveznek.
(MTI)