Az afgán gyermekek csaknem egyharmada nem jár iskolába, és sokukat munkára fogják, fiatalságuk ellenére besorozzák katonának vagy korai házasságokba kényszerítik – hívta fel a figyelmet a Save the Children nevű nemzetközi segélyszervezet csütörtökön.

A londoni székhelyű szervezet szerint jelenleg legalább 3,7 millió afgán gyerek nem vesz részt a közoktatásban. Ez a szám idén több mint 400 ezerrel emelkedhet az egyre növekvő instabilitás, valamint a Pakisztánból nagy számban érkező afgán menekültek miatt.
Több mint 600 ezer afgán kényszerült hazatérni 2016-ban Pakisztánból, és 2017-ben a várakozások szerint további egymillió társuk csatlakozik hozzájuk a szomszédos ország jogszabályainak megszigorításai miatt.
A Save the Children úgy tudja, hogy a visszatérő gyerekek több mint fele nem jár iskolába, sokan pedig kénytelenek beállni dolgozni, mert a szüleik nem találnak munkát. Az afgán gazdaság a szélsőségesek terjeszkedésével egyre mélyebb válságba süllyedt az elmúlt időszakban, a segélyek pedig lassan elapadnak.
„Édesapám fagylaltot árul, a testvérem pedig zacskókat, hogy meglegyen a napi betevő” – mondta a 11 éves Dzsahangir, aki fél éve tért vissza családjával Afganisztánba. „Mit csináljak? Nem tudok iskolába járni” – tette hozzá a Kabul utcáit rovó, apjának besegítő fiú.
(MTI)