Irán szankciókat vezetett be 15 amerikai vállalat ellen, mert indoklása szerint támogatják Izraelt, a terrorizmust és a térségbeli népek elnyomását - közölte az iráni külügyminisztérium.
A tárca tudatta, hogy Teherán a büntetőintézkedésekkel válaszolt az Egyesült Államok egyoldalú Irán elleni szankcióira.
Olyan vállalatokat sújtanak velük, amelyeknek “közvetve vagy közvetlenül közük van a cionista rezsim bűncselekményeihez, a terrorizmus támogatásához és a térségbeli népek elnyomásához”.
A külügyminisztérium felsorolja a szóban forgó amerikai cégeket, és közli, hogy tilos velük mindenfajta kapcsolattartás, elkobozzák az iráni kinnlevőségeiket, az alkalmazottaik pedig nem kaphatnak iráni vízumot.
A szankciós lista kiterjed többek között az alábbi cégekre: Bent Tal, United Technologies Products, ITT Corporation, Raytheon, Re/Max Real Estate, Magnum Research Inc., Oshkosh Corporation, Kahr Arms and Elbit Systems.
Washington február elején vezetett be új szankciókat Irán ellen. Washington szerint a büntetőintézkedések nem sértik a 2015 végén Iránnal megkötött többhatalmi atomalkut. Az új szankciók 13 személyt és 12 vállalatot érintettek, köztük néhány nem is iráni székhelyű vagy iráni állampolgárságú. A washingtoni közlemény szerint mindnyájan kapcsolatban álltak az iszlám köztársaság ballisztikusrakéta-programjával, illetve tevőlegesen segítették vagy támogatták azt.
(MTI nyomán)