Az új típusú fenyegetésekre válaszul hárommilliárd eurót fog fordítani a NATO a műholdas kommunikációs rendszerek és a kiberbiztonság fejlesztésére - írta a The Wall Street Journal (WSJ) című amerikai üzleti-politikai napilap.
Az újság bennfentes forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy mintegy 1,7 milliárd eurót költenek műholdak fejlesztésére, amely hatékonyabb kommunikációt tesz lehetővé a szövetséges csapatok, hajók és pilóta nélküli repülőgépek között.
Szakértők szerint a műholdak fejlesztésére részben a Global Hawk pilóta nélküli felderítő repülőgépek szolgálatba állítása miatt van szükség. Az újabb generációs drónokat idén vagy a jövő év elején állítják hadrendbe az olaszországi Signonellában.
A rakétavédelmi komplexumok működését is irányító számítógépes rendszerek fejlesztésére 800 millió eurót, biztonságosabb mobilkommunikációs eszközökre 180 millió eurót, a kiberbiztonság erősítésére pedig 71 millió eurót fordítanak a tervek szerint.
A névtelenséget kérő tisztségviselők elmondták, a hivatalos bejelentés áprilisban várható, ezután kezdődhet meg a pályáztatás, amelyen majd várhatóan olyan cégek vesznek részt, mint az európai Airbus vagy az amerikai Raytheon és Lockheed Martin. Biztonságpolitikai elemzők szerint a fejlesztések iránya jól jelzi a kiberhadviselés növekvő fontosságát.
(MTI)