Három fehér férfit megölt, egyet pedig megsebesített kedden egy kaliforniai néger, a rendőrség szerint nem terrortámadás, hanem faji alapú támadás volt. Egy héttel korábban egy másik fehér férfit is ő lőtt le.
Zoom
Kori Ali Muhammad 90 másodperc alatt 16 lövést adott le a kaliforniai Fresnóban – számolt be Jerry Dyer rendőrfőnök. Hozzátette: letartóztatásakor azt kiabálta arabul, hogy „Allah akbar” (Allahu Akhbar), azaz „Isten a legnagyobb”, de Dyer szerint nem vallási alapú, hanem rasszista támadás történt.
Egy héttel korábban a 39 éves férfi egy motel biztonsági őrét lőtte le. A város muzulmán közösségének vezetője szerint „Muhammad nem képviseli az iszlámot”.
Mind a négy áldozat fehér volt, az egyikőjük kocsijában ült, amikor a gyilkos lelőtte. Őt Zackary Randalls-nak hívták, 34 éves közüzemi munkás volt, aki pont aznap kezdett új munkahelyén. Két gyermeket hagyott hátra.
A rendőrség szerint az "afroamerikai" gyilkos a közösségi médiában többször is kifejtette, hogy utálja a fehéreket, valamint kormányellenes megjegyzései is voltak.
A rendőrfőnök szerint annyi embert próbált megölni, amennyit csak bírt. Szemtanúk szerint egy nagy kézifegyvert cipelt magánál, amit többször is újratöltött a lövések között.
Muhammad apja szerint a fia abban hitt, hogy ő a részese egy fehérek és feketék között zajló háborúnak, a „Fekete Jézus” becenevet használta.
(BBC - Reuters - Híradó nyomán)