Elfogták a szentpétervári metróban elkövetett öngyilkos robbantásos merénylet szervezésével gyanúsított férfi fivérét, ő a tizedik, akit a terrortámadással kapcsolatban őrizetbe vettek - közölte szerdán az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB).
A merénylet megszervezésével és az öngyilkos merénylő kiképzésével gyanúsított Abror Azimovot hétfőn fogták el a Moszkvához közeli Ogyincovóban. Csütörtökön a bátyját, Akram Azimovot a kirgizisztáni Osban vették őrizetbe, és még a nap folyamán onnan szállították át Moszkvába. Őt a merénylethez szükséges pénz átutalásával és a “nemzetközi terroristákkal” való kommunikáció megszervezésével gyanúsították meg.
Az Azimov fivérek, csakúgy, mint a feltételezett öngyilkos merénylő, Akbarzson Dzsalilov, kirgizisztáni üzbégek. Dzsalilovhoz hasonlóan 2013-ban mindketten megkapták az orosz állampolgárságot. Az ifjabb Azimov elfogása után előbb elismerte bűnösségét, de aztán a bíróság előtt azt állította, hogy nem volt szándékos részese az elkövetett metrórobbantásnak, és hogy utasításokat követett.
A pokolgépes merénylettel kapcsolatban korábban nyolc, szintén közép-ázsiai származású személyt vettek őrizetbe. Mint Alekszandr Bortnyikov, az FSZB igazgatója múlt kedden bejelentette, mindannyian titkos terrorsejtek tagjai voltak – a szentpétervári metróban április 3-án elkövetett pokolgépes merényletben 14 ember halt meg, és további 102-en megsebesültek.
(MTI)