Az amerikai hadsereg a THAAD rakétavédelmi rendszer újabb elemeit telepítette kedden a tervezett dél-koreai helyszínre. A Yonhap koreai hírügynökség azt írta, hogy Észak-Cshungcshong tartomány Cshongdzsu településére hat teherautó szállította a radarberendezést és vitt más eszközöket a THAAD rendszer ütegéhez. A lépés heves ellenkezést váltott ki a helyiekből, akik összecsaptak a rendőrökkel.
Zoom
A Dél-Koreában szolgáló amerikai erők (USFK) nem adtak ki közleményt, de a szöuli védelmi minisztérium megerősítette, hogy megkezdődött a rendszer teljes mértékű telepítése. A tárca szerint a rendszer az év végére lesz bevethető és üzemképes minden szempontból.
Az Egyesült Államok és Dél-Korea az észak-koreai rakétafenyegetéssel indokolta megállapodását a rakétavédelmi rendszer telepítéséről. Kína közölte, hogy a rendszer telepítése nem riasztja vissza Phenjant, míg a lépés megbontja a regionális biztonsági egyensúlyt.
Moszkva szerint az amerikai fegyverrendszer koreai telepítése fenyegetést jelenthet az orosz nemzetbiztonságra is. Az észak-koreai probléma rendezése érdekében szerintük inkább a diplomáciai erőfeszítéseket kellene fokozni, és vissza kellene téríteni Phenjant a hatoldalú tárgyalásokhoz. Oroszországban úgy vélik, az észak-koreai rakétakísérletek csupán ürügyül szolgálnak Washington számára ahhoz, hogy rakétavédelmi fegyverek gyűrűjébe zárja Oroszországot, Moszkva ezért ellenlépéseket fontolgat.
(MTI)