Reális a veszély, hogy Észak-Korea atomtámadást indít Szöul vagy Tokió ellen, és ezért „cselekedni kell, mielőtt megteszi” – jelentette ki Rex Tillerson amerikai külügyminiszter pénteken az ENSZ Biztonsági Tanácsa ülésén.
Tillerson felszólította a nemzetközi közösséget, hogy teljeskörűen tartsa be az Észak-Korea ellen hozott büntetőintézkedéseket, és függessze fel vagy szállítsa le alacsonyabb szintre a diplomáciai kapcsolatait Phenjannal. „Az egymást követő atomrobbantásokkal és rakétakísérletekkel Észak-Korea egyre közelebb taszítja Északkelet-Ázsiát és a világot az instabilitáshoz és a szélesebb konfliktushoz” – mondta.
António Guterres ENSZ-főtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy ebben az évszázadban egyedül Észak-Korea hajtott végre atomrobbantásokat. „Nyugtalanító a katonai összecsapás veszélye a térségben, ami bekövetkezhet a téves kalkuláció vagy félreértés miatt is” – mondta, és figyelmeztetett: veszélyt jelent a kommunikációs csatornák hiánya Észak-Koreával.
Vang Ji kínai külügyminiszter a felszólalásában sürgette Phenjant, hogy hagyja abba a nukleáris és a ballisztikus rakétákkal végzett kísérleteket, ugyanakkor figyelmeztette az összes érintett felet, hogy „az erőszak alkalmazása nem oldja meg az ellentéteket, hanem csak egy nagyobb katasztrófához vezet”.
(MTI)