A szabadon szerkeszthető online tudástárt minden nyelven blokkolták a török hatóságok szombatra virradóra, erősítette meg a feltételezéseket az ország internetes blokkolásait vizsgáló civil szervezet - írta a Hürriyet című török újság angol nyelvű internetes kiadása.
A török hatóságok az egész országban elérhetetlenné tették szombaton a Wikipédia online enciklopédia oldalait – közölte egy, az internet elérhetőségét figyelő török csoport. Szerintük a lépés illeszkedik azoknak az intézkedéseknek a sorába, amelyek az ankarai kormány bírálói szerint a világhálón zajló szabad véleménynyilvánítás felszámolására irányulnak.
“A felhasználók szombat reggel 8 órakor tapasztalták, hogy megszakadt a Wikipédia oldalainak elérhetősége, bármely nyelven is próbálkozzanak” – tette közzé honlapján a weboldalak törökországi elérhetőségét figyelő Turkey Blokcs elnevezésű csoport.
Zoom
A CNNTurk hírtévé szerint a felhasználók egy részének gépén az az üzenet jelent meg, hogy a wikipedia.org weblapra vonatkozó adminisztrációs intézkedést “technikai elemzések és jogi megfontolások alapján” hozta meg a török Informatikai és Kommunikáció-technológiai Hatóság.
A Turkey Blocks hozzátette, hogy bírósági döntés várhatóan utólag, néhány napon belül születik meg a lépésről.
Törökországban a tavaly júliusi puccskísérlet óta rendkívüli állapot van érvényben, és az elnöki jogkörök széles körű kibővítéséről szóló április 16-i népszavazást is az ennek korlátozó intézkedései közepette tartották meg. A referendum után két nappal az ankarai kormány újabb három hónapra, július 19-ig meghosszabbította a rendkívüli állapotot.
A Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet erőteljesen bírálta a lépést.
A rendkívüli állapot újabb, immár harmadik meghosszabbítása “további veszélynek teszi ki az emberi jogokat és jogállamiságot, amelyek már így is komoly károkat szenvedtek…” – hangsúlyozták a jogvédők, hozzátéve, hogy a török kormánynak és Recep Tayyip Erdogan elnöknek meg kellene állítaniuk “a politikai üldöztetés hullámát”, amelyet az államfői jogkörök kiszélesítéséről tartott vasárnapi referendumot megelőzően váltottak ki.
Korábban már többször előfordult, hogy nagy közösségi szolgáltatók (Twitter, Facebook) váltak elérhetetlenné az országból, legutóbb 2016 novemberében.
(Híradó - MTI)