Legalább húsz afgán rendőrrel végeztek a tálibok vasárnap egy összehangolt támadásban Afganisztán délkeleti részén - közölték helyi források.
Több száz állig felfegyverzett tálib hajnali egy órakor összehangolt támadást indított több rendőrségi ellenőrzőpont ellen a Zabul tartománybeli Sah Dzsoj és Deh Csopan körzetben – mondta el Biszmillah Afganmal tartományi kormányzó. Afganmal közlése szerint 14 rendőrrel végeztek Sah Dzsojban, hattal pedig Deh Csopanban. A biztonsági erők sok támadót agyonlőttek, a sebesültek száma jelentős.
Gulam Dzsilani Farahi tartományi rendőrfőnök elmondta, hogy a szélsőségesek 40 rakétát is kilőttek a Pakisztánnal határos Zabul tartomány székvárosára, a Kabultól 340 kilométerre délre található Kalatra vasárnap reggel. Farahi úgy tudja, hogy a támadások nem követeltek áldozatokat. A rendőrfőnök hozzátette: a biztonsági erők ellentámadást indítottak, hogy elűzzék a szélsőségeseket a térségből.
A tálibok az elmúlt időszakban jelentősen megerősödtek Afganisztánban. Miközben a kabuli kormány tavaly januárban az ország területének 71 százalékát ellenőrizte, idén már csak 60 százalékát tartja felügyelete alatt. Eközben egy német nőt és egy afgán biztonsági őrt meggyilkoltak, egy finn nőt pedig túszul ejtettek Kabulban szombat éjszaka – mondta el Nadzsíb Danis afgán belügyi szóvivő. Egy harmadik külföldit sikerült megmenteni. Az ügy kivizsgálása folyamatban van.
Afganisztánban gyakran kerül sor túszejtésre váltságdíj reményében. A célpontok többsége helyi, de esetenként külföldieket is elrabolnak, hogy nyomást gyakoroljanak kormányukra, vagy pénzt csikarjanak ki értük.
(MTI)