Közleményt adott ki az ENSZ Biztonsági Tanácsa, melyben a testület elítéli, hogy Észak-Korea legutóbbi ballisztikusrakéta-kísérletével "botrányos és provokatív módon dacolt" az BT korábbi határozataival, melyek megtiltották a rakétakilövéseket.
A testület egyúttal újabb szankciókat ígér a rakétakísérletre válaszul. A közleményt az ENSZ BT mind a 15 tagja, így a Phenjan szinte egyetlen szövetségesének tekinthető Kína is jóváhagyta.
Észak-Korea “illegális ballisztikusrakéta-tevékenysége jelentősen hozzájárul a nukleáris fegyverek célba juttatásának feljesztéséhez, s hatalmas mértékben növeli a feszültséget a régióban” – áll az ENSZ BT közleményében.
Az ENSZ BT emellett a világszervezet minden tagállamát felszólítja, hogy szerezzenek érvényt az eddig született, összesen hat olyan határozatnak, melyekkel a BT büntetőintézkedéseket vezetett be Észak-Korea ellen.
Az ENSZ BT kedden zárt ajtók mögött tart rendkívüli ülést a múlt hét végi rakétakísérlet miatt az Egyesült Államok, Japán és Dél-Korea kezdeményezésére. A francia ENSZ-nagykövet elmondta: újabb szankciókról is szó lesz az ülésen.
Az ENSZ 2006-ben, az első észak-koreai kísérleti atomrobbantás után hozott először szankciókat Phenjannal szemben, ám a hadikommunista diktatúra azóta még öt alkalommal robbantott nukleáris fegyvert. A világszervezet azonban nemcsak a nukleáris kísérletektől, hanem a ballisztikus rakéták további fejlesztésétől is eltiltotta Észak-Koreát.
Ennek ellenére a diktatúra rendszeresen hajt végre kísérleteket ballisztikus rakétákkal. A múlt hét végén az ország középső részéből lőtt fel keleti irányba egy közepes hatótávolságú rakétát, amely mintegy 500 kilométer megtétele után a tengerbe csapódott. Phenjan később tudatta: a kísérlet sikeres volt.
(MTI)