Nyolcvanhárom botütéssel büntettek meg bűnös viszonyuk miatt két fiatal férfit Indonézia Aceh tartományában. A bíróság eredetileg nyolcvanöt ütésre ítélte őket, de két hónapot börtönben töltöttek, így két ütést nagylelkűen elengedtek a hatóságok.
Az ultrakonzervatív Aceh tartomány fővárosában, Banda Acehban, egy mecsetnél hajtották végre a büntetéseket. Több százan gyűltek össze és nézték végig a két "férfi" méltó megszégyenítését.
Aceh tartományban az iszlám jogrendszer, a saría alapján ítélkeznek. A fiatalabbik köcsög 20, a "barátja" 23 éves, márciusban tartóztatták le őket.
Zoom
Az ítélet végrehajtása
Kedden nemcsak őket, hanem négy párt is megfegyelmeztek, őket házasságon kívüli kapcsolat miatt. Helyi idő szerint reggel 9 órakor kezdődött az ítéletek végrehajtása, és négy órán át tartott. A helyszín tele volt rendőrökkel.
A botütéseket elrendelő bíró a helyszínen leszögezte, hogy mindkét "férfi" egyértelműen bűnös, és semmi sem bizonyítja ennek ellenkezőjét.
A "jogvédők" persze elítélték a megleckéztetést. Kyle Knight, a Human Rights Watch munkatársa még múlt héten azt nyilatkozta az üggyel kapcsolatban: a két fiatalember semmi mást nem akart, csak élni az életüket, és azt, hogy tartsák tiszteletben a magánéletüket.
Indonéziában nemcsak a két homár nyilvános megalázása keltett aggodalmat az országban élő aberráltakban. A fővárosban, Jakartában vasárnap este rendőrök jelentek meg egy szaunával felszerelt konditeremben, és több mint száz embert letartóztattak, mert fajtalankodásban vettek részt.
(HVG nyomán)