Az elmúlt másfél évben szinte nem volt olyan hónap, hogy ne történt volna valamilyen terrorcselekmény Európában. A merénylők többségéről mindig kiderült, hogy közük van az Iszlám Államhoz, vagy hogy éppen a migrációs hullámmal érkeztek Európába. Ezidáig csaknem 400-an vesztették életüket ezekben a támadásokban.
Sikoltozás, pánik, és ablakon kiugráló emberek a Bataclan koncertteremnél: sokan így próbálták sokan menteni az életüket 2015 november 13-án, amikor egy összehangolt terrortámadás történt Párizsban. A merénylők robbantottak a Stade de France stadionnál és ártatlanokra támadtak kávéházakban és éttermekben is. Több mint 130-an meghaltak.
Az egész világot sokkolta a támadássorozat.
Rémület, sírás és csomagok szerte szét Zawentem nemzetközi repüléteren: tavaly márciusban Brüsszelben csaptak le merénylők: robbantottak a metróban is.
Néhány hónappal később, a támadók Isztambulban csaptak le. Az Atatürk repülőtéren három öngyilkos merénylő nyitott tüzet az utasokra, majd felrobbantották magukat. Az emberek pánikszerűen menekültek, a terminál a robbanások után szinte romokban hevert.
Ezután ismét Franciaország volt a célpont. Ez alkalommal Nizza, ahol egy kamion hajtott a tömegbe.
A támadástól pár méterre volt egy magyar társaság is, csak a szerencsén múlt, hogy nem történt nagy baj.
„Láttam, ahogy a kamion felment a sétálóutcára és elgázolt egyszerre 5-6 embert” – mesélte egyikük.
A terroristák később Németországot is célba vették. Tavaly Berlinben egy kamionnal hajtott a tömegbe egy karácsonyi vásáron egy tunéziai férfi.
Idén márciusban Londonban hasonló volt a forgatókönyv. Egy autóval hajtott a gyalogosok közé egy terrorista. Pillanatok alatt pánik tört ki.
„Senkinek nem kívánom, hogy ezt átélje, mert nagyon ijesztő volt, mikor nem tudod, hogy mi történik, ott van-e még a merénylő, elmenekült-e, vagy bármi, amivel megtámadhatott volna. Nagyon rossz átélni egy ilyet” – mondta Szili Fanni, aki akkor a helyszínen volt.
Brüsszel után ismét egy metróban robbantottak, ezúttal Szentpéterváron. Április elején egy üzbég iszlamista szélsőséges ölt meg 15 embert, legutóbb pedig Stockholmban, alig pár nappal a szentpétervári merénylet után egy furgon hajtott a sétálóutcába és gázolt halálra 5 embert.
A gyalogosok fejvesztve rohantak, síró, rémült arcokat lehetett látni.
(Híradó nyomán)