Csádban és Nigerben jönnének létre új "központok", valamint a Líbiában már meglévőket is igénybevennék. Komoly ellenállás várható a "jogvédő" szervezetektől, akik azt mondják, a "földi pokolba" száműznek embereket.
Zoom
2011-es fénykép Líbiából: egy biztonsági őr fegyelmez afrikai bevándorlókat Tripoli kikötőjében, miután a hatóságok megakadályozták, hogy útra keljenek Európa felé – ezt a hatékony gyakorlatot kellene folytatni
Olaszország és a három afrikai ország belügyminiszterei által jegyzett, vasárnapi közlemény értelmében a szubszaharai migránsok számára hozzák létre a központokat. Csád és Niger a migránsok Líbiába vezető útvonalán fekszik, ahonnan tovább indulnak Olaszországba – hívja fel a figyelmet a The Local olasz kiadása. A dokumentum szerint a táborok meg fognak felelni a nemzetközi humanitárius szabályoknak.
A cikk felhívja rá a figyelmet, hogy "jogvédő" szervezetek korábban a líbiai táborokat földi pokolként írták le. "A líbiai kormányzat bünteti az illegális migrációt, így nem világos, hogy ezek hogyan lesznek befogadóközpontok és nem börtönök" – mondta hétfőn a European Council on Foreign Relations (ECFR) nevű szellemi műhely szakértője, Mattia Toaldo.
Vasárnap Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi szervezetének vezetője felszólította a líbiai hatóságokat, hogy engedjék szabadon a menedékkérőket és migránsokat, a központokban lévő állapotokat pedig sokkolónak nevezte.
Tolado szerint a "befogadóközpontok" létrehozása Csádban és Nigerben komoly kérdéseket vet fel. "Ha Európa kiszervezi a határvédelmét, akkor felmerül a kérdés, hogy mennyiért, és hogy honnan jön az a pénz."
Az írás felhívja rá a figyelmet, hogy nőtt a migrációs nyomás Olaszországon. Január óta pedig már a Boko haram miatt éhező nigériaiak alkotják a legnagyobb csoportot.
(The Local - Híradó nyomán)