Angela Merkel kancellár "tapasztalt és elkötelezett transzatlantista" - jelentette ki a német kormány szóvivője hétfőn Berlinben a kancellár egy előző napi beszédével kapcsolatban, amelyben a német sajtó szerint azt fejezte ki, hogy nem lehet a Donald Trump vezette Egyesült Államokra támaszkodni.
Steffen Seibert kormányszóvivő tájékoztatóján a német sajtó értékeléseire vonatkozó kérdésre kiemelte, hogy a kancellár szavai nem igényelnek külön magyarázatot, abban pedig nincsen változás, hogy a német-amerikai kapcsolatok a német kül- és biztonságpolitika “erős oszlopát” alkotják, és Berlin továbbra is a Washingtonhoz fűződő kapcsolatok erősítésére törekszik. Éppen a kapcsolatok fontossága miatt kell “a nézeteltérésekről is világosan beszélni” – tette hozzá a szóvivő.
Angela Merkel vasárnapi beszédében hangsúlyozta, hogy egyre inkább véget ér az a korszak, amelyben Németország és az Európai Unió teljes mértékben támaszkodhatott partnereire. Ezért ugyan meg kell őrizni a barátságot az Egyesült Államokkal, “de tudnunk kell, hogy nekünk kell megharcolnunk a saját jövőnkért” – mondta.
(MTI)