Az Iszlám Állam terrorszervezettel az interneten is fel kell venni a harcot, mert digitális kalifátust épít – jelezte a német szövetségi alkotmányvédelmi hivatal elnöke, Hans-Gerog Maassen.
Maasen elmondta, hogy a dzsihadista szervezet, az 'IÁ 2.0" mindig és mindenhol jelenlevő virtuális kalifátust épít.
Az Iszlám Állam internetes propagandája tartós veszélyt jelent a nyugati demokráciára nézve. Európa továbbra is az Iszlám Állam célkeresztjében van, és azon belül is a konkrét célpontja Németország. Komoly fenyegetést jelent az al-Kaida terrorszervezet is, amely nagyszabású merényletekkel igyekszik ellensúlyozni tekintélyének gyengülését – mondta Hans-Gerog Maassen.
Németországban a nyilvántartott potenciális terroristák száma 670, és az országban legalább 10 ezren követik a szélsőséges iszlámot.
A terrorizmus elleni harchoz elengedhetetlen a biztonsági szervek mellett a nemzetközi együttműködés, a politika, a tudomány és a társadalom együttes összefogása.
A német szövetségi alkotmányvédelmi hivatal elnöke szerint változtatni kell az adatvédelmi szabályokon, valamint javítani kell a terrorgyanús személyek és azok kapcsolatairól az információ gyűjtések gyakorlatát.
(MTI)