2018. január 23., kedd, Zelma, Rajmund, Emese napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:06 A pápa bocsánatot kért egy pedofíliával kapcsolatos ügyben tett kijelentései miatt21:43 Izraelben megerőszakolt és halálra szurkált egy nőt, majd földarabolt testrészeit a kutyájával etette meg az etiópiai zsidó21:20 Amikor fejedelmünket patkányra cserélik - Göncz Árpád városközpont lesz az Árpád híd állomásból a 3-as metrón21:10 Napi 25 millióért kutatja a migrációt a fideszes Századvég21:00 Visszalépett az LMP-s jelölt a baloldal nyerhetőnek vélt veszprémi körzetében20:45 Dohányboltban önkielégített az "oltalmazott"20:42 Szlovénia is elismeri a palesztin államot20:23 Elismerte a Belügyminisztérium, hogy bűnözőket is oltalmaztak20:03 "A mai világban még mindig vannak olyan emberek, akik odafigyelnek másokra, és megpróbálnak önzetlenül segíteni"19:55 Elcserélték Londonban a Kolozsvárra és Krajovára repülő utasok csomagjait19:31 Száznál több beteget gyilkolhatott meg egy német ápoló18:54 Hűtőkocsis migránskísérő: "azért veszekednek és verekednek, mert különböző fajokhoz tartoznak"18:15 Ausztria megtámadja a paksi bővítést18:05 Dulakodás szakította félbe Trump alelnökének beszédét az izraeli parlamentben17:32 Azt sem verték nagydobra, hogy Budapesten folytatják a kopogtatást illedelmesék: titkos albérletek várják őket a fővárosban
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Boszniai szerb elnök: tilos a srebrenicai mészárlás és Szarajevó ostromának oktatása

Megtiltotta a srebrenicai mészárlás és Szarajevó ostromának oktatását saját országrészében Milorad Dodik boszniai szerb elnök, aki kedden kijelentette: a boszniai Szerb Köztársaság területén soha nem kerülhetnek használatba olyan tankönyvek, amelyek arról szólnak, hogy a szerbek ostrom alatt tartották a fővárost vagy népirtást követtek el.
A szarajevói sajtó beszámolói szerint a boszniai szerb elnök heves reakcióját az váltotta ki, hogy a százezer halálos áldozatot követelő, 1992–1995-ös boszniai háborúról eddig nem tanultak a diákok az iskolában. A nemzetközi közösség erre vonatkozó javaslatát mindeddig tiszteletben tartotta Bosznia-Hercegovina mindkét országrésze, azaz a főként bosnyákok és horvátok lakta Bosznia-hercegovinai Föderáció, valamint a többségében szerbek lakta boszniai Szerb Köztársaság is. A bosnyák–horvát országrészben azonban most olyan tankönyvek jelentek meg, amelyekben megtalálható a háború leírása, egyebek mellett a Szarajevó szerb ostromára, valamint a srebrenicai mészárlásra vonatkozó rész is.
„Azokból a tankönyvekből itt soha nem fognak oktatni. Haragudjon csak, aki akar. Ha ilyen történeteket akarnak oktatni, akkor menjenek a Bosznia-hercegovinai Föderáció iskoláiba. Azt mi nem akadályozhatjuk meg” – fogalmazott Dodik. Lehetetlennek nevezte, hogy olyan könyvekből oktassanak a szerb országrészben, amelyekben arról írnak, hogy a szerbek népirtást követtek el és ostrom alatt tartották Szarajevót. „Ez nem igaz, és ezt itt nem fogják tanítani” – szögezte le.
A kelet-boszniai Srebrenica a boszniai háború idején az ENSZ védelme alatt állt. A boszniai szerb csapatok 1995. július 11-én foglalták el a várost, és a holland békefenntartók szeme láttára mintegy nyolcezer bosnyák férfit és fiút hurcoltak el, akiket a következő napokban lemészároltak. A vérengzést, amelyet a hágai Nemzetközi Törvényszék népirtásnak minősített, a II. világháború óta elkövetett legszörnyűbb mészárlásnak tartják Európában. A hivatalos szerb álláspont szerint szörnyű bűncselekmények történtek Srebrenicában, de a gyilkosságokat nem lehet népirtásnak minősíteni.
Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnököt az egykori Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék egyebek mellett a srebrenicai népirtásban játszott szerepe miatt ítélte 40 év börtönre.
Szarajevót 44 hónapon át tartották ostromzár alatt a boszniai szerb csapatok. A városban 1992 áprilisa és 1996 februárja között mintegy 11 500-an haltak meg, közülük több mint 1600 gyerek. A helyi beszámolók szerint naponta átlagosan 300 gránátot lőttek a városra, aminek következtében legalább 50 ezren megsebesültek. A 380 ezres boszniai főváros az ostrom idejére víz, áram és fűtés nélkül maradt.
(MTI) Érdekes cikk, megosztom Facebookon!  Érdekes cikk, elküldöm e-mailben! Nyomtatóbarát változat
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Ajánló
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Humoros kép 
Dossziék
Ajánlott videó 

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2018 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready