2017. szeptember 23., szombat, Tekla, Ildikó, Ilona napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:14 Görögország visszazsuppolhatja a "menekülteket" Törökországba21:37 Drónokat vásárolt az IÁ számára egy 28 éves férfi Dániában21:20 Feloszlatással fenyegették meg a kárpátaljai megyei tanácsot, mert az oktatási törvény vétóját kérte Porosenkótól20:59 Nagy-Britanniában végre már azt is listázzák, hogy egy iskola mennyire "transzbarát"20:23 Felgyújtotta (egyik?) feleségét egy szíriai "menekült" Észtországban20:03 Az ENSZ BT ellenzi a kurd függetlenségi népszavazást - az iraki kurdok mindenképpen megtartják a referendumot19:47 Halálra égett egy idős nő Tatán19:28 A lengyelek is az egymillió aláírásra hajtanak19:11 A külföldi EU-állampolgárokot marasztalta és átmeneti időszakra tett javaslatot Theresa May - a Brexit-ügyi főtárgyalónak tetszett18:59 Futóversenyek miatt korlátozzák a forgalmat Budapesten a hétvégén18:33 A kormány törvényi tiltása ellenére folytatódik a Jobbik plakátkampánya 18:26 Még a Bundestag jogászai sem tudják, hogy a kormány milyen jogi alapon engedte be 2015 őszén a sáskahadat18:07 Újabb "titokzatos" alkotások teszik nevetségessé a Fidesz plakáttörvényét17:35 A kínai elvtársakkal jópofizott Balog Csöcsiangban17:10 Szembe ment a Fidesszel, most börtönben van
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Boszniai szerb elnök: tilos a srebrenicai mészárlás és Szarajevó ostromának oktatása

Reklám

Megtiltotta a srebrenicai mészárlás és Szarajevó ostromának oktatását saját országrészében Milorad Dodik boszniai szerb elnök, aki kedden kijelentette: a boszniai Szerb Köztársaság területén soha nem kerülhetnek használatba olyan tankönyvek, amelyek arról szólnak, hogy a szerbek ostrom alatt tartották a fővárost vagy népirtást követtek el.
A szarajevói sajtó beszámolói szerint a boszniai szerb elnök heves reakcióját az váltotta ki, hogy a százezer halálos áldozatot követelő, 1992–1995-ös boszniai háborúról eddig nem tanultak a diákok az iskolában. A nemzetközi közösség erre vonatkozó javaslatát mindeddig tiszteletben tartotta Bosznia-Hercegovina mindkét országrésze, azaz a főként bosnyákok és horvátok lakta Bosznia-hercegovinai Föderáció, valamint a többségében szerbek lakta boszniai Szerb Köztársaság is. A bosnyák–horvát országrészben azonban most olyan tankönyvek jelentek meg, amelyekben megtalálható a háború leírása, egyebek mellett a Szarajevó szerb ostromára, valamint a srebrenicai mészárlásra vonatkozó rész is.
„Azokból a tankönyvekből itt soha nem fognak oktatni. Haragudjon csak, aki akar. Ha ilyen történeteket akarnak oktatni, akkor menjenek a Bosznia-hercegovinai Föderáció iskoláiba. Azt mi nem akadályozhatjuk meg” – fogalmazott Dodik. Lehetetlennek nevezte, hogy olyan könyvekből oktassanak a szerb országrészben, amelyekben arról írnak, hogy a szerbek népirtást követtek el és ostrom alatt tartották Szarajevót. „Ez nem igaz, és ezt itt nem fogják tanítani” – szögezte le.
A kelet-boszniai Srebrenica a boszniai háború idején az ENSZ védelme alatt állt. A boszniai szerb csapatok 1995. július 11-én foglalták el a várost, és a holland békefenntartók szeme láttára mintegy nyolcezer bosnyák férfit és fiút hurcoltak el, akiket a következő napokban lemészároltak. A vérengzést, amelyet a hágai Nemzetközi Törvényszék népirtásnak minősített, a II. világháború óta elkövetett legszörnyűbb mészárlásnak tartják Európában. A hivatalos szerb álláspont szerint szörnyű bűncselekmények történtek Srebrenicában, de a gyilkosságokat nem lehet népirtásnak minősíteni.
Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnököt az egykori Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék egyebek mellett a srebrenicai népirtásban játszott szerepe miatt ítélte 40 év börtönre.
Szarajevót 44 hónapon át tartották ostromzár alatt a boszniai szerb csapatok. A városban 1992 áprilisa és 1996 februárja között mintegy 11 500-an haltak meg, közülük több mint 1600 gyerek. A helyi beszámolók szerint naponta átlagosan 300 gránátot lőttek a városra, aminek következtében legalább 50 ezren megsebesültek. A 380 ezres boszniai főváros az ostrom idejére víz, áram és fűtés nélkül maradt.
(MTI) Érdekes cikk, megosztom Facebookon!  Érdekes cikk, elküldöm e-mailben! Nyomtatóbarát változat
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Ajánló
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Humoros kép 
Dossziék
Ajánlott videó 

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2017 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready