A Grenfell Towert borító védőburkolat az USA-ban tiltólistán van; a kivitelező vélhetőleg költséghatékonysági megfontolásból választotta az anyagot - írja az Independent.
Bizonyos jelentések szerint a Londonban szerdán kigyulladt toronyház, a Grenfell Tower esetében alkalmazott védőburkolat az USA-ban tiltólistán szerepel – tűzbiztos verziójának használata egyes híresztelések szerint a kivitelező számára mindössze 5 ezer fontos többletköltséget jelentett volna – olvasható a cikkben.
Zoom
Tűzoltók nézik a nyugat-londoni Grenfell Tower-toronyház kiégett épületét 2017. június 16-án, két nappal a huszonnégy emeletes lakóházban kitört tűzvész után – a hatóságok tájékoztatása szerint legkevesebb tizenhét ember vesztette életét a katasztrófában (Fotó: MTI/AP/PA/Rick Findler)
Az épület szerkezetét illető spekulációk gombamód szaporodnak, elvégre a toronyház úgy égett le, akár egy gyufaszál, melynek következtében legalább tizenheten meghaltak, és többen megsérültek.
A Grenfell Tower külsejét borító alumínium panelek felszerelését egy 10 millió fontos beruházás részeként végezték el tavaly májusban, holott az az Egyesült Államokban tűzvédelmi szempontból már akkor is tiltott anyagnak minősült a 12 méternél magasabb építményeken.
Ráadásul a szóban forgó anyag állítólag éppen az USA-ból származott, méghozzá egy Reynobond nevű cégtől, mely három típusú burkolópanelt gyárt: egyet gyúlékony és kettőt tűzbiztos belső réteggel – úgy tűnik, a brit kivitelező az olcsóbb, polietilén maggal ellátott modellt választotta.
Zoom
Tűzoltók a kigyulladt Grenfell Tower épületének oltása közben a London nyugati részén lévő North Kensington-negyedben 2017. június 14-én – a huszonhét emeletes lakóház lángjainak megfékezéséért mintegy kétszáz tűzoltó küzd (Fotó: MTI/AP/Matt Dunham)
Ha számosítani akarjuk az ügyet, elmondható, hogy a tűzbiztos burkolat ára 24 font négyzetméterenként, ami csupán 2 fontos pluszt jelent a végül ténylegesen alkalmazott megoldással szemben – ennek értelmében tehát az épület teljes, kétezer négyzetméteres felületét tekintve a kivitelező alig 5 ezer fontot spórolt.
A közeljövőben várhatóan több ezer lakóépület szerkezetét vizsgálják majd felül, hogy mihamarabb lecserélhessék a Németországban szintén gyúlékonynak minősített anyagot.
Frissítés: Már csak a legidősebbek voltak britek a toronyházban
Folyamatosan emelkedik a londoni toronyháztűz áldozatainak száma. Már legalább harminc halottról szólnak a hivatalos jelentések. Az illetékes rendőrparancsnok azonban reggel úgy fogalmazott, reméli, hogy a végleges szám „nem lesz háromjegyű”, vagyis hogy nem emelkedik száz fölé a halottak száma. Még vizsgálják a tűz okát, elképzelhető, hogy elektromos hiba okozta. Ami a britek szerint aggasztó, hogy nagyjából négyezer hasonló toronyház van az országban.
Már harmadik napja tartanak a mentési munkálatok a szinte porig égett 127 lakásos londoni társasháznál, a szerdán kigyulladt Grenfell-toronynál.
A londoni tűzoltóparancsnok szerint a mentőegységeknek nemcsak a lángokkal kellett megküzdeniük, hanem azzal a sokkoló látvánnyal is, amely az épület belsejében fogadta őket.
A londoni rendőrség szerint félő, hogy tovább emelkedik a tűzvészben elhunytak száma, ami akár a százat is elérheti. Hat áldozatot már sikerült azonosítani, de eddig csak egynek a nevét hozták nyilvánosságra. A 23 éves Mohammed Alhajali a szíriai háború elől menekült egészen Nagy-Britanniáig, és állítólag a londoni egyetemen tanult. A fiatal férfi a 14. emeleten lakott, két órán keresztül várta a segítséget.
Zoom
Párhuzamos tragédia: már csak a legidősebb lakók voltak britek (Az eltűntek és áldozatok listája; forrás: Twitter)
Az sem biztos, hogy megtalálják a tűzvész valamennyi áldozatát, sőt, az azonosításuk is kétséges.
Mindeközben a barátok és hozzátartozók továbbra is kétségbeesetten keresik szeretteiket. Sorra gyűlnek az eltűntek fotói az üzenőfalakon. A túlélők sorra járják a kórházakat és befogadóközpontokat, abban bíznak, hogy még életben találják rokonaikat.
Szándékos gyújtogatásnak nincs nyoma
A rendőrség bűnügyi nyomozást indított a tragikus tűzvész ügyében. Korábban felröppentek olyan hírek, miszerint egy zárlatos hűtő kapott lángra, ezt azonban nem erősítették meg hivatalosan, így továbbra sem tudni, mi okozta a tüzet. Stuart Cundy rendőrparancsnok közölte, jelenleg semmi jel nem utal szándékos gyújtogatásra.
Egyre többen bírálják azt a céget, amely tavaly több mint 8 millió fontból újította fel a Grenfell-toronyházat. A találgatások szerint az épületet valószínűleg nem tűzbiztos anyaggal burkolták be. Egyes feltételezések szerint ez is közrejátszhatott abban, hogy a monstrum csaknem másfél óra alatt a lángok martaléka lett. Sokan attól félnek, hogy a többi, hetvenes években épített toronyház is hasonló sorsra juthat. Az illetékes minisztérium vezetője azonban igyekezett megnyugtatni a kedélyeket.
Zoom
A nyugat-londoni Grenfell Tower-toronyház kiégett épülete 2017. június 16-án, két nappal a huszonnégy emeletes lakóházban kitört tűzvész után (Fotó: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga)
Sajid Javid, önkormányzatokért felelős államtitkár (neve alapján nem a kerekasztal lovagja - a szerk.) szerint elsőként azonosítanunk kell a szóban forgó épületeket. Mint mondta, körülbelül négyezer toronyház van az országban, de ezek közül, nem mindegyiket burkolták újra. Hozzátette, szakértők bevonásával napokon belül megkezdik a vizsgálatokat.
A szerdai halálos tűzeset II. Erzsébet királynőt is mélyen megérintette. Pénteken unokája, Vilmos herceg társaságában egy befogadóközpontba látogatott, ahol a tragédia túlélőivel és az önkéntesekkel is elbeszélgetett, és az uralkodó személyesen is köszönetet mondott mentésben részt vett tűzoltóknak.
Theresa May kormányfő pedig az egyik londoni kórházban kereste fel a lábadozókat. A brit kormányfőt a héten több bírálat is érte, amiért a katasztrófa után azonnal nem találkozott a kimenekített emberekkel. Főként politikai riválisai kritizálták, akik a toronyház tragédiáját is felhasználják a választási kampányban.
(Híradó - Independent)