Meghalt az az izraeli rendőrnő, akit megkéseltek a Jeruzsálem óvárosába vezető Damaszkuszi kapunál pénteken. Az izraeli biztonsági erők a támadást végrehajtó három „arab terroristát” agyonlőtték – közölte Micky Rozenfeld rendőrségi szóvivő.
A hatóságok szerint az elkövetők közül ketten tüzet nyitottak rendőrök egy csoportjára, akik válaszlövéseket adtak le. A harmadik támadó pedig – mielőtt őt is agyonlőtték volna – késsel megszúrta a rendőrnőt. A támadások egy időben történtek a Damaszkuszi kapu két pontján.
Zoom
Rendőrautók érkeznek a jeruzsálemi óvárosban lévő Damaszkuszi kapuhoz 2017. június 16-án, miután három férfi késekkel és félautomata fegyverekkel két helyszínen a kapunál álló határrendőrökre támadt (MTI/EPA/Abir Szultan)
A mentők szerint a halott rendőrnő több társa és négy civil is megsebesült.
A Damaszkuszi kapunál az elmúlt hónapokban több hasonló incidens történt. A 2015 szeptembere óta tartó újabb erőszakhullámnak eddig 42 izraeli és hét külföldi áldozata volt. Az izraeli biztonsági erők ez idő alatt legkevesebb 272 palesztinnal végeztek, többségük tényleges vagy feltételezett merénylő volt, akik többnyire késeket használtak támadásaikhoz.
Frissítés: Sorban állnak a támadást vállaló szervezetek
Három szervezet, az Iszlám Állam, a Hamász és Népi Front Palesztina Felszabadításért (PFLP) is jelentkezett annak a jeruzsálemi támadásnak az elkövetőjeként, amelyben pénteken meghalt egy izraeli rendőrnő, Izrael közlése szerint viszont a merénylők nem tartoztak semmilyen fegyveres csoporthoz.
Az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet pénteken közleményben tudatta, hogy az ő “oroszlánjaik” követték el a merényletet. Szombaton azonban a palesztin Gázai övezetet irányító Hamász és a PFLP is jelentkezett, cáfolva az Iszlám Állam közlését, s azt állítva, hogy az ő embereik közös akciója volt a támadás. A PFLP tudatta: “a megszállók bűnei” miatt sújtottak le.
Ezzel szemben az izraeli rendőrség szombaton arról adott tájékoztatást, hogy nem találtak semmilyen kapcsolatot a három támadó és bármilyen fegyveres csoport között. ”Ez egy helyi sejt volt. Egyelőre semmi nem utal arra, hogy a támadást egy terrorszervezet irányította volna, és semmilyen kapcsolatot nem találtunk semmilyen szervezettel” – magyarázta Luba Szimri rendőrségi szóvivő.
Az Irakban és Szíriában is visszaszorulóban lévő Iszlám Állam többnyire bármilyen terrortámadást magára vállal, de bizonyítékokkal általában nem tud szolgálni arra, hogy valóban köze volt az akcióhoz.
(MTI nyomán)