A jelek szerint lassan maga mögött tudja az Európai Unió az integrációellenes erők előretörése által jelentett kihívást, a kontinens számos országában jelentősen csökkent az EU-ellenes csoportok támogatottsága - közölte Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a tagállamok vezetőinek küldött szerdai levelében.
Az elmúlt hónapok nehézségei paradox módon megerősítették az európai egységet, az emberek többsége szemében az EU ismét inkább a megoldást jelenti, mint magát a problémát – emelte ki az uniós állam- és kormányfőket tömörítő testület vezetője a meghívólevelében, egy nappal a tagállami vezetők brüsszeli csúcstalálkozója előtt. Hozzátette: “ki lehet jelenteni, hogy jelentősen más politikai környezetben fogunk most találkozni, mint legutóbb, néhány hónappal korábban, amikor az EU-ellenes erők felemelkedőben voltak”.
Ugyanakkor nem szabad hátradőlni, folytatni kell a munkát, különösen a biztonsági fenyegetések, az illegális bevándorlás, valamint a globalizáció szabályozatlan folyamatai tekintetében – fogalmazott a volt lengyel kormányfő, felsorolva a csütörtökön kezdődő kétnapos ülés főbb napirendi pontjait. Tusk az első téma kapcsán a közös védelempolitika és a terroristák elleni fellépés erősítésének fontosságát húzta alá. Utóbbiról szólva azonban leszögezte, hogy az unió nem veheti át a tagállami hatóságok feladatait a terrorizmus elleni küzdelemben, de segíthet javítani a helyzetet, például az internetes terrorista propaganda terjedésének fékezésével.
Az Európai Tanács elnöke hangsúlyozta, hogy a földközi-tengeri migrációs útvonalon idén 26 százalékkal több bevándorló érkezett Olaszországba, mint a tavalyi év azonos időszakában, s mintegy 1900-an életüket vesztették az út során. Mint írta, ezért fel fogja rá hívni a csúcsértekezlet résztvevőinek figyelmét, hogy meg kellene emelni a líbiai parti őrségnek nyújtott anyagi támogatás összegét. A levél szerint a találkozón szó lesz továbbá gazdasági és kereskedelmi kérdésekről, az ukrajnai helyzetről, a párizsi klímaegyezményről, a Brexit folyamatáról, illetve a jelenleg Londonban működő uniós ügynökség költözéséről.
(MTI)