Kalifornia újabb négy amerikai szövetségi államba tiltja be az államilag finanszírozott utazásokat, mert ott szerinte megsértik a "homoszexuálisok, leszbikusok és transzneműek" jogait.
A döntést Xavier Becerra, kaliforniai államügyész jelentette be. A tiltás minden olyan utazásra kiterjed, amelyet Kalifornia állam finanszíroz, vagy csak részben is támogat.
Kalifornia már korábban bevezetett ilyen intézkedést, akkor Kansas, Észak-Karolina, Tennessee és Mississippi államokra. A mostani döntéssel a tiltottak listája Texasszal, Alabamával, Kentuckyval és Dél-Dakotával bővül.

Texasban, Alabamában és Dél-Dakotában a napokban fogadott el a helyi képviselőház olyan törvényt, amely megtiltja a "meleg" közösségekben élőknek, hogy gyermeket fogadjanak örökbe, vagy nevelőszülőként vegyenek magukhoz gyermeket. Kentuckyban pedig arról fogadtak el törvényt, hogy az egyetemi csoportokban és klubokban a hallgatók elutasíthatják buzi évfolyamtársaik tagfelvételi kérelmét.
A kaliforniai államügyész leszögezte: miközben Kaliforniában azon munkálkodnak, hogy a társadalom valamennyi tagjának devianciákhoz való jogait védelmezzék, az Egyesült Államok egyes részein diszkriminatív törvények születnek. “Amikor azt mondtuk, hogy közösségünkben nem tűrjük el a melegek hátrányos megkülönböztetését, akkor ezt komolyan gondoltuk” – fogalmazott Becerra.
A tilalom érinti a kaliforniai állami intézmények, ügynökségek, hatóságok, bizottságok és a kaliforniai kormányzat valamennyi részlegének államilag finanszírozott, vagy részben támogatott utazását. A tilalom alól van néhány kivétel is: például ha ösztöndíjak vagy valamilyen engedély beszerzése céljából válik szükségessé az utazás.
(MTI nyomán)