Rex Tillerson amerikai külügyminiszter szerint nehezen teljesíthető a blokád visszavonásának feltételeként Katarral szemben támasztott követelések némelyike.
Az amerikai diplomácia irányítója vasárnap kiadott közleményében arra szólította fel a Katar ellen blokádot hirdetett arab államokat, hogy “üljenek le együtt” és próbáljanak megoldást találni az öböl menti állam körül kialakult válságra.
Tillerson ugyanakkor úgy vélte, hogy a Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein és Egyiptom által megfogalmazott kérések “néhány területen alapot teremtenek a megoldáshoz vezető párbeszédhez”.
Közleményében az amerikai külügyminiszter hangsúlyozta: Washington meggyőződése szerint az Egyesült Államok szövetségesei és partnerei erősödnek azáltal, ha együtt munkálkodnak a mindenki által elfogadott célkitűzések megvalósítása érdekében, és együttesen tesznek meg mindent “a terrorizmus megállításáért és a szélsőségesség leküzdéséért”.
Rex Tillerson “a retorika mérséklésére” is felszólította az érintetteket a feszültség enyhítése érdekében, és jelezte, hogy hogy Washington támogatja Kuvait közvetítő tevékenységét.
A blokádot meghirdető országok tíz napot adtak Katarnak arra, hogy – a szankciók feloldásáért cserében – teljesítse 13 követelésüket. Ezek között szerepel az Al-Dzsazíra televízió bezárása, a katari török katonai támaszpont felszámolása és az Iránnal fennálló kapcsolatok szűkítése. Katari kormány kommunikációs irodájának vezetője pénteken közleményben utasította el a követeléseket és Törökország közölte, hogy a belügyeibe történő beavatkozásnak tekinti a katonai támaszpontra vonatkozó kérést.
Szombaton a katari külügyminiszter az Al-Dzsazíra televíziónak adott interjújában már jelezte, hogy az amerikai és a brit külügyminiszter egyaránt “ésszerű és megvalósítható” követelések megfogalmazására szólította fel a blokádot meghirdető országokat.
A héten Heather Nauert, az amerikai külügyminisztérium szóvivője arra szólította fel a szankciókat meghozó arab államokat, hogy terjesszék elő konkrétan, melyek azok az okok, amelyek gazdasági és politikai bojkottra sarkallták őket. “Az intézkedések valóban abból az aggodalomból fakadtak-e, hogy Katar a feltételezések szerint támogatja a terrorizmust, vagy az ok az Öböl Menti Együttműködési Tanács tagjai közötti, hosszú ideje tartó ellenségeskedésekben keresendő” – fogalmazta meg az amerikai kormány álláspontját a külügyi szóvivő kedden.
Irán el akarja mélyíteni kapcsolatait Katarrral
Irán el kívánja mélyíteni a kapcsolatait Katarral, és elutasítja a Szaúd-Arábia és szövetségesei által az emírség ellen elrendelt “blokádot” – jelentette ki vasárnap Haszan Róháni iráni elnök a katari emírrel folytatott telefonbeszélgetésén.
“Teherán politikája az, hogy minél jobban fejlessze a kapcsolatait Dohával” – jelentette ki Róháni, aki Tamím bin Hamad ász-Száni sejkkel a ramadán muzulmán böjti hónapot záró íd el-fitr ünnep alkalmával beszélt az iráni elnöki hivatal honlapján olvasható közlemény szerint.
“Teherán a katari nép és kormány oldalán áll. Úgy véljük, hogy a nyomás, a fenyegetés és a szankciók nem jó megoldás a térség államai problémáinak a rendezésére” – jelentette ki az iráni elnök.
Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein és Egyiptom június 5-én szakította meg a diplomáciai kapcsolatait Katarral, amelyet a “térség destabilizálására törekvő szélsőséges szervezetek támogatásával” vádol.
Irán bejelentette, hogy Katar elszigetelése óta tengeri úton naponta mintegy 1100 tonna gyümölcsöt és zöldséget szállít az arab emírségbe.
(MTI nyomán)