Újabb buzibotrány robbant ki a román ortodox egyházban napokkal azt követően, hogy a moldvai Huszváros ortodox püspökéről, Corneliu Barladeanuról olyan videófelvétel került elő, amelyen az látható, hogy egy másik férfival fajtalankodik. Ezúttal a Máramaros megyei Jóháza ortodox kolostorának főnöke, Celestin Ceusan került a figyelem középpontjába, miután nyilvánosságra került egy homoszexuális tartalmú üzenetváltás, amely közte és egy volt szerzetes között zajlott.
Vasile Banescu, a román ortodox patriarchátus szóvivője csütörtökön a Mediafax hírügynökségnek elmondta, az egyház jelenleg vizsgálatot folytat az ügyben. A szatmári és máramarosi ortodox püspökség szerdán meghallgatta Ceusant, és úgy döntött, megfosztja a házfőnöki rangtól, és egyszerű szerzetesként áthelyezi egy másik kolostorba.
Mindez annak nyomán történt, hogy beismerte: valóban lezajlott közte és a volt szerzetes között az inkriminált üzenetváltás. A vizsgálat még csak most kezdődött el, de amennyiben súlyosabb bizonyíték merül fel, Ceusant el is tilthatják a papi hivatás gyakorlásától.
(Krónika nyomán)