Kész tárgyalni, de feltételekkel a szomszédaival és egyes arab országokkal kialakult viszály rendezése érdekében a katari emír, aki pénteken első alkalommal szólalt meg nyilvánosan a kérdésben.
Tamím bin Hamad ász-Száni sejk az al-Dzsazíra helyi tévének nyilatkozott. Hangsúlyozta, akkor hajlandó a párbeszédre, ha tiszteletben tartják országa szuverenitását – írja az MTI.
Emellett – az Independent beszámolója szerint – kiemelte, hogy az élet a történtek ellenére is a normális kerékváságában folytatódik.
Az emír hangoztatta, hogy Katar könyörtelen és kompromisszumok nélküli küzdelmet folytat a terrorizmus ellen, és ezt a nemzetközi közösség is elismeri. Az államfő órákkal később azután szólalt meg, hogy előzőleg megbeszélést folytatott Rex Tillerson amerikai külügyminiszterrel, aki elégedett volt azokkal az erőfeszítésekkel, amelyeket Katar tett a terrorizmus finanszírozásának megfékezésére.
A washingtoni diplomácia vezetője ezért arra kérte az arab országokat – Szaúd-Arábiát, Bahreint, az Egyesült Arab Emírségeket és Egyiptomot –, hogy legalább a Katarral szemben foganatosított szárazföldi blokádot szüntessék meg.
A katari vezető a párbeszédet sürgetve, kiemelte: „Eljött az idő, hogy megkíméljük népeinket a különböző kormányok közötti politikai nézeteltérésektől”. Egyben hozzátette, „bármilyen megoldásnak tiszteletben kell tartania az egyes országok szuverenitását és akaratát”.
Az érintett arab országok még nem kommentálták az elhangzottakat.
Hiába küldenek újabb és újabb ultimátumokat az Öböl menti országnak, nem sikerül megtörniük.
Szaúd-Arábia, Bahrein, az Egyesült Arab Emírségek és Egyiptom a múlt hónapban foganatosított szankciókat Katar ellen, azzal az indoklással, hogy a kicsiny monarchia szélsőséges csoportokat finanszíroz és jó kapcsolatokat ápol Iránnal, amelyet a terrorizmus egyik fő támogatójának tartanak. Katar visszautasítja e vádakat.
A blokád feloldásának és a kapcsolatok normalizálásának feltételéül a négy ország 13 követelést megfogalmazó listát terjesztett elő, de a követelések közül kettőt – az al-Dzsazíra televízió bezárását és a katari török katonai támaszpont felszámolását – Doha határozottan elutasította. A héten a blokádot elrendelő négy állam közölte: e két, nagyon vitatott követeléstől eltekint.
Katarnak egyébként az elmúlt időszakban több segítője is akadt: gyümölcsöt és zöldséget, valamint egyéb élelmiszereket szállítanak a blokád alá vont országba.
(MNO)