Leporolták a nukleáris támadás esetére kidolgozott hidegháborús terveket is.
A nyolcvanas évek és a hidegháború vége óta nem volt példa arra, hogy Hawaii egy támadást jelző szirénát teszteljen, novemberben azonban havonta számíthatnak erre az ott élők. Hawaii ezzel az első amerikai állam lett, amely elkezdte felkészíteni a lakosságot egy Észak-Koreából érkező esetleges balllisztikus rakétatámadásra. Leporolták a nukleáris támadás esetére kidolgozott hidegháborús terveket is, a hawaiiak televíziós, rádiós és internetes felvilágosításokkal találkozhatnak majd a témában.
Zoom
Fotó: Jennifer Sinco Kelleher/Associated Press
A cél az, hogy ne ijedtek, hanem felkészültek legyenek. Ha ugyanis valóban bekövetkezne egy támadás, márpedig egy észak-koreai rakéta 15, legfeljebb 20 perc alatt elérné a térséget, akkor automatikusan kell cselekedniük.
A hawaii tisztségviselők hangsúlyozzák, hogy az elővigyázatosság ellenére egy nagyon valószínütlen forgatókönyv lenne az észak-koreai rakétatámadás, de mivel megvan a lehetősége, nem lehet figyelmen kívül hagyni.
A hawaiiak tulajdonképpen már edzettek a felkészülés szempontjából, igaz, csak természeti katasztrófák, szökőár vagy hurrikán esetére. Mivel most épp hurrikánszezon van, az ott élőknek már rendelkezniük kell vésztartalékokkal, amelyekben 14 napra elegendő enni- és innivaló van.
(HVG)