Egyelőre nincs itt az ideje a Horvátországgal szembeni szlovén intézkedések ismertetésének, ám ha nem sikerül egyezségre jutni Zágrábbal a Pirani-öböllel kapcsolatban, Ljubljanának mindenképpen keményen fel kell lépnie - jelentette ki Miro Cerar szlovén miniszterelnök a ljubljanai sajtó csütörtöki beszámolója szerint.
Karl Erjavec szlovén külügyminiszter néhány nappal ezelőtt nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a határvita miatt Ljubljana alkalomadtán megakadályozza Horvátország csatlakozását a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezethez.
Miro Cerar a külügyi tárca vezetőjének kijelentését elhamarkodottnak nevezte, mindazonáltal nem zárta ki a határozott és kemény válaszlépéseket. Szerinte az lenne a legjobb, ha a két félnek sikerülne megállapodnia, és Horvátország elfogadná a hágai Nemzetközi Döntőbíróság határozatát a szlovén-horvát határvita ügyében.
Kiemelte: Zágrábnak és Ljubljanának még egyszer meg kell próbálnia közös nevezőre jutni, ám ha ez nem sikerül - folytatta -, Szlovénia mindent megtesz majd, hogy mégis elfogadják a döntőbírósági határozatot.
A kormányfő ugyanakkor egyelőre azt reméli, hogy az Európai Bizottság is nyomást gyakorol Horvátországra, és Zágráb meggondolja magát.
Horvátország és Szlovénia 2009-ben fordult nemzetközi döntőbírósághoz a fennálló határvita miatt, de Zágráb 2015-ben egyoldalúan kihátrált a döntőbírósági rendezésből, miután a horvát sajtóban olyan lehallgatási felvételek leiratai jelentek meg, amelyek arra utalnak, hogy a szlovén fél a bíróság szlovén tagján keresztül Ljubljana számára kedvező döntést lobbizott ki.
A hágai nemzetközi döntőbíróság nemrég a Pirani-öböl jelentős részét Szlovéniának ítélte, ezzel Ljubljana kijáratott kapott a nemzetközi vizekre, más vitatott területeket viszont Horvátország fennhatósága alá rendelt. Zágráb azonban nem tekinti magára nézve kötelező érvényűnek a döntést.
(MTI)