Az olasz hatóságok nem engedték olasz vizekre és megtagadták a kikötési engedélyt Lampedusa szigetén az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nem kormányzati szervezet migránsokat szállító hajójától vasárnap, miután a szervezet nem írta alá a római kormánynak a "mentési" munkát szabályozó magatartási kódexét.
Zoom
Szállítmányonként több mint 1500 feketével tudnak újabb és újabb szögeket verni Európa koporsójába
Az MSF Prudence nevű mentőhajó 127 betolakodót szállított. Miután az olasz hatóságok megtagadták a kikötési engedélyt, az olasz parti őrség hajóji nemzetközi vizeken, Lampedusa partjaitól harminc mérföldnyire vették át fedélzetükre a migránscsoportot a Prudence-ről. (És így a nagy fellépésük kb. ugyanannyit ért, mintha hagyták volna kikötni a niggerimádókat.)
Zoom
Az MSF azon nem kormányzati szervezetek (NGO) egyike, amelyek nem írták alá az olasz kormánynak a földközi-tengeri embermentést szabályozó úgynevezett magatartási kódexét. Az MSF olaszországi bűnszervezete mindenekelőtt arra mond nemet, hogy mentőhajóin az olasz fegyveres erők vagy a rendőrség embere is jelen legyen az embercsempészet elleni fellépésre.
Az 1971-ben francia orvosok alapította MSF az egyik legnagyobb nemzetközi segélyszervezet, amely mindenekelőtt orvosi segítséget nyújt a háborús konfliktusok, a járványok, természeti katasztrófák sújtotta térségekben. 1999-ben Nobel-békedíjjal tüntették ki. Az MSF 2015-től végez "embermentő" (értsd: sáskaimportáló) tevékenységet a Földközi-tengeren négy hajóval.
Zoom
A magatartási kódexet a Földközi-tengeren működő kilenc NGO-ból eddig négy írta alá (Save the Children, a máltai Moas, a spanyol Proactiva Open Arms, a német Sea-Eye). Marco Minniti olasz belügyminiszter korábban kijelentette, hogy az olasz hatóságokkal nem együttműködő "civil" szervezeteknek következményekkel kell számolniuk, és nem dolgozhatnak tovább Olaszországban.
A német Jugend Rettet mentőhajóját korábban az olasz hatóságok lefoglalták, a legénységgel szemben vizsgálat indult illegális bevándorlás pártolása címén. Az olasz ügyészség vizsgálata szerint a Jugend Rettet mentőhajója több alkalommal líbiai vizeken egyenesen az embercsempészektől vett át migránscoportokat. A szervezet fellebbezett az olasz bíróságon. Olasz sajtóértesülések szerint hasonló vizsgálat folyik az MSF-fel szemben is, a szervezet ezt közleményben tagadta.
(MTI korrigálva)