Édouard Phillipe francia kormányfő bejelentette, hogy elfogták azt a férfit Párizstól északra az autópályán, aki szándékosan katonák közé hajtott a fővárosban. Délután a nevét is közölték, Hammou B.-nek hívják és 37 éves. Azt is bejelentették, hogy a rendőrség antiterrorista csoportja nyomoz, vagyis terrortámadásnak nyilvánították a támadást.
Zoom
A brit hírügynökség egyik tudósítója látta a merénylethez valószínűleg használt gépkocsit, amelyet golyók lyuggattak át. A lövöldözésben megsebesült a gyanúsított, és egy eltéved golyó eltalált egy rendőrt is.
Az autót a fővárostól északra, Calais felé vezető autópályán állították meg. A vezetőjére több lövést leadtak a rendőrök, és megsebesítették, mert el akart szökni.
Zoom
Az Operation Sentinelle terrorellenes művelet keretében 16 katona hagyta el a helyi laktanyát, amikor egy BMW nagy sebességgel közéjük hajtott. Hatan megsérültek, négyen súlyosan, a közeli katonai kórházba vitték őket. A súlyosabb sérültek töréseket szenvedtek a Le Figaro szerint. A belügyminiszter, Gérard Collomb meglátogatta a két könnyebben sérült katonát a Percy katonai kórházban.
A Le Figaro arról számolt be, hogy abban az autóban, amivel az elkövető elmenekült, be volt állítva egy olyan fontos funkció, ami alapján megtalálták. (Vélhetően GPS volt az autóban, ez alapján feltételezhető, hogy a kocsi lopott volt.) Több órás követés után az A16-os autópályán letartóztatták az 1980-ban született feltételezett tettest.
Zoom
A terrortámadás Levallois-Perret-ben, Párizs egyik leggazdagabb elővárosában volt. Nizza után itt van a legtöbb térfigyelő kamera az utcán, így rengeteg felvétel van a támadóról.
A helyi polgármester, Patrick Balkany azt mondta a BFM hírtelevíziónak, hogy kétségtelenül szándékos támadás volt. A támadó akkor hajtott a katonák közé, amikor járőrözni indultak a laktanyából.
Zoom
A Le Figarónak korábban megszólalt egy rendőrségi forrás, aki azt mondta, hogy „Ebben a pillanatban nem tudjuk, hogy mi motiválta az illetőt. Terrorizmus, ittas vezetés, pszichiátriai problémák... Minden szál nyitva van." A helyi rendőrfőnök azt mondta, hogy az, hogy a támadó lesben állt, majd nagy sebességgel a katonák közé hajtott, egyértelműen arra utal, hogy súlyos, szándékos támadás történt. Vagyis valószínű, hogy terrortámadásról van szó.
Zoom
A támadás mindössze négy nappal az után történt, hogy az Eiffel-toronynál egy 19 éves mauritániai migráns Allah akbart kiabálva késsel támadt egy katonára. Az Eiffel-tornyot akkor le is zárták. A katona lefegyverezte, a férfit letartóztatták.
Franciaországban 2015 novembere óta rendkívüli állapot van. Az utóbbi két évben 230 embert öltek meg dzsihadista terrortámadásban.
(MTI - Origó nyomán)
Korábban írtuk: Katonák közé hajtott egy jármű Párizs elővárosában
Az első hírek szerint hat katona sérült meg, amikor valaki közéjük hajtott egy járművel szerda reggel Párizs Levallois-Perret nevű elővárosában.
A rendőrség szerint a hat katona közül kettő súlyosan megsérült, a gázoló járművet és vezetőjét keresik.
(HVG)