Guam „tökéletesen fel van szerelve” egy esetleges észak-koreai rakétatámadás elhárításához, és lakói felkészültek minden eshetőségre – jelentette ki Eddie Calvo, az Egyesült Államokhoz tartozó sziget kormányzója csütörtökön.
Calvo hangsúlyozta: Guam infrastruktúráját úgy építették ki, hogy a hatalmas forgószeleknek és az erős földmozgásoknak is ellenálljon.
Phenjan nyilvánosságra hozta a Guam elleni támadás részletes tervét, amelyből kitűnik, hogy négy rakéta kilövésével számolnak Guam irányába, ahol 162 ezer ember él, és 6 ezer amerikai katona szolgál. Mindazonáltal Észak-Korea nem először fenyegeti a szigetet, így a helyiek a mostani kardcsörtetést is csendes belenyugvással fogadták.
Guam vezetője elmondta: a szigeten élők hozzászoktak már, hogy célkeresztben vannak az amerikai katonai bázisok kiépítése óta. A területen az amerikai légierő és haditengerészet egy-egy támaszpontja található. A szigeten egy THAAD rakétavédelmi rendszert is kiépítettek, amely képes megsemmisíteni a rövid, közepes és nagy hatótávolságú ballisztikus rakétákat repülésük utolsó fázisában.
Meg kell érteni, hogy még egy nagyon valószínűtlen forgatókönyv esetében is „elfogadjuk, ami Guammal már évtizedek óta együtt jár: ez egy amerikai terület katonai és stratégiai előnyökkel, egy nagyon mozgalmas térségben” – szögezte le Calvo.
A vietnami háborúban (1955–1975) a sziget volt a Hanoi felé induló amerikai B-52-es bombázók kiindulópontja. A terület gazdaságilag nagyban támaszkodik az amerikai katonák jelenlétére, de a turizmus is kiemelkedően fontos bevételi forrás. A lakosság egyharmada a turizmusban és vendéglátásban dolgozik. Guam 2016-ben több mint 1,5 millió látogatót vonzott, többségében japánokat és koreaiakat. Helyi források szerint a turizmusban egyelőre nem érezhető az észak-koreai fenyegetés hatása.
(MTI)