Az észak-koreai kérdés békés megoldását sürgette Hszi Csin-ping kínai elnök Donald Trump amerikai elnökkel folytatott szombati telefonbeszélgetésében - adta hírül a kínai állami televízió.
A kínai elnök szerint Peking és Washington közös érdeke a Koreai-félsziget atommentesítése, valamint a terület békéjének és stabilitásának megóvása. Az észak-koreai nukleáris kérdést tárgyalásos úton kell megoldani, és Kína a kölcsönös tisztelet alapján kész együttműködni az Egyesült Államokkal - hangsúlyozta a politikus.
Trump állítólag biztosította kínai kollégáját arról, hogy teljes mértékben tisztában van Kína szerepével az észak-koreai kérdésben. A Fehér Ház eközben közleményében azt írta, hogy a telefonbeszélgetés során mindkét vezető jelezte: támogatja a Koreai-félsziget denuklearizációját, és felszólítják Észak-Koreát, hogy hagyjon fel provokatív viselkedésével és a feszültségkeltéssel.
Trump pénteken újból kemény szavakkal üzent Phenjannak, és azt mondta, hogy az amerikai hadsereg csőre töltve várja az újabb provokációt. A Guamot rakétacsapással fenyegető Észak-Korea eközben azzal vádolta Washingtont, hogy atomháború szélére sodorja a Koreai-félszigetet. A Fehér Ház azt hangsúlyozta, hogy az amerikai erők készek garantálni a sziget lakóinak biztonságát.
(MTI)