Súlyosbíthatja a Koreai-félszigeten kialakult helyzetet az ott zajló amerikai-dél-koreai hadgyakorlat - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kedden telefonon kínai hivatali partnerének, Vang Jinek.
Az orosz diplomáciai tárca vezetője “elfogadhatatlannak” nevezte a válság katonai megoldását, és hangsúlyozta, hogy diplomáciai megközelítésre van szükség. A moszkvai külügyminisztérium szerint Lavrov készségét fejezte a Kínával való szorosabb egyeztetésre a Koreai-félsziget ügyében.
Válaszában Vang szintén a békés rendezés mellett szállt síkra. Elismerte, hogy a helyzet valóban kiéleződhet. Egyúttal arra hívta fel az Egyesült Államokat és Észak-Koreát, hogy hagyjanak fel a kölcsönös provokációkkal, és akadályozzák meg, hogy az “augusztusi válság” megismétlődjön a Koreai-félszigeten. Mint mondta, senki sem engedheti meg magának, “hogy bajt keverjen Kína és Oroszország küszöbén”.
A kínai külügyminisztérium közleménye szerint Peking és Moszkva “szoros koordinációt folytat a félsziget nukleáris problémája ügyében, ami a kínai-orosz stratégiai együttműködés magas szintjét bizonyítja”.
(MTI)