Egyetlen nap leforgása alatt harminckét drogbűnözéssel gyanúsított személlyel végzett egy kábítószer-ellenes akciója során a Fülöp-szigeteki rendőrség a fővárostól, Manilától északra található Bulacan tartományban.
Zoom
Korábbi akciók képei (Reuters)
A hétfőn kezdett és kedden befejezett rendőrségi akció áldozatainak száma kiemelkedően nagynak számít azóta, hogy az egy évvel ezelőtt hivatalba lépett Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök háborút hirdetett a kábítószerrel kereskedők és az azt fogyasztók ellen.
A rendőrség ezenkívül őrizetbe vett 109 embert az akció során – közölte Romeo Caramat tartományi rendőrkapitány. Hozzátette, hogy a gyanúsítottak egy része őrizetbe vételük során fegyveres ellenállást tanúsított, a rendőrök viszonozták a tüzet.
Zoom
Caramat elmondása szerint a gyanúsítottaknál 367 tasaknyi metamfetamint találtak, amelynek feketepiaci értéke 1,17 millió Fülöp-szigeteki peso (több mint hatmilliárd forint). Az őrizetbe vett embereknél ezenkívül 765 gramm marihuánát, két kézigránátot és 34 lőfegyvert foglaltak le.
Duterte egy évvel ezelőtti hivatalba lépése óta hivatalos közlések szerint csaknem 3500 emberrel végeztek, és több mint 95 ezer embert vettek őrizetbe országszerte a hatóságok a különböző kábítószer-ellenes akciókban. Emberi jogi csoportok szerint azonban ennél jóval magasabb lehet a kampány halálos áldozatainak tényleges száma.
Az elnököt persze számos "jogvédői" bírálat érte drogháborúja miatt, egyrészt a halálos áldozatok nagy száma, másrészt az "alapvető emberi jogok megsértése miatt".
Duterte a múlt hónapban leszögezte, hogy nem készül visszafogni a halálos áldozatok miatt hevesen bírált drogellenes kampányát.
(MTI magyarítva)