(A fordító megjegyzése: a cikkben szereplő Amerikai-Iszlám Kapcsolatok Tanácsa, azaz Council on American-Islamic Relations /CAIR/ szereti magát muszlim polgárjogi szervezetként eladni. Valójában már több tisztviselőjéről kiderült, hogy a terrorizmus támogatója, valamint a Holy Land Foundation-tárgyalás során a CAIR vád alá nem helyezett bűnszövetségi társként szerepelt, és megállapítást nyert, hogy kapcsolatot tart fenn a Hamásszal és a Muszlim Testvériséggel. Éppen ezért az FBI megszakította kapcsolatát a CAIR-rel.)
Long Beach városa beleegyezett, hogy 85 000 dollárt fizessen azért, hogy egyezségre jussanak abban a szövetségi keresetben, amit egy muszlim nő nyújtott be, akinek hidzsábját [fejkendőjét] egy férfi rendőr lehúzta, miközben a nő rendőrségi őrizetben volt.
Az egyezség, amit kedden [2017. augusztus 8-án] hagytak jóvá, lezárja azt a jogi csatározást, amit Kirsty Powell, egy afrikai amerikai muszlim indított. Keresete, amit 2016-ban nyújtott be, arra sarkallta a Long Beach-i rendőrséget, hogy változtasson azon eljárásmódján, ami a foglyokat vallási fejfedők viselésében megakadályozza.
„Tényleg nem igazolható az, hogy egy személynek a vallási fejfedőjét levegyék”, mondta Powell ügyvédje, Marwa Rifahie, aki az Amerikai-Iszlám Kapcsolatok Tanácsa Nagy-Los Angeles-i fiókirodájának is dolgozik.
Az ügy 2015 májusában kezdődött, amikor Powellt és férjét két rendőr megállította, mert a férfi egy mélygördülő járművet vezetett a Long Beach Boulevardon, mondta Rifahie.
A nő megadta nekik személyazonosítási adatait. Amikor a rendőrök átfuttatták a nevét az adatbázisukon, felfedezték, hogy három vétségi elfogatóparancs van ellene kis értékű lopásért, járműlopásért és hatóság elleni erőszakért, mondta a rendőrség.
Powell nem volt tudatában annak, hogy egy 2002-es kis értékű lopás bűncselekménye miatt elfogatóparancsot adtak ki ellene, mondta az ügyvédje. A szövetségi kereset szerint a többi elfogatóparancsot azután adták ki, hogy Powell húga hamisan használta a nő nevét.
Amint a rendőrök nekikészülődtek Powell letartóztatásának, a férje kérte, hogy hívjanak egy női rendőrt a helyszínre, mivel a fizikai érintkezést egy nőnek kell megtennie, állítja a kereset.
A kereset szerint a rendőrök ezt elutasították, és megbilincselték Powellt. Azután azt mondták neki, hogy el kell távolítania a hidzsábját.
Powell azt mondta a rendőröknek, hogy „a vallása gyakorlásával összhangban visel hidzsábot, és hogy joga van azt viselnie”, állt a keresetben.
A kereset szerint a nőt a Long Beach-i rendőrállomásra vitték, ahol nyilvántartásba vették, valamint más férfi rendőrök és foglyok előtt megfosztották a hidzsábjától.
Powellt 24 órán át őrizetben tartották a hidzsábja nélkül. Amikor megengedték, hogy távozzon, egy értéktárgy-megőrző szatyrot adtak neki, amiben benne volt.
„Egész éjszakán át a fogdában tartották, arra kényszerítették, hogy egy cellában üljön, ahol a fejkendője nélkül kétségbeesettnek, sérülékenynek és meztelennek érezte magát mindenkivel szemben, aki elhaladt”, állt a keresetben. „A megpróbáltatás alatt mindvégig sírt, valamint megaláztatást élt meg, amikor mind vallási meggyőződését, mind személyes integritását meggyalázták. Úgy érezte, hogy a férfi rendőrök és a férfi foglyok a testének olyan részeit látták, amit vallási meggyőződése szerint nem szabadott volna látniuk.”
Röviddel szabadon bocsátása után Powell a CAIR-hez, a muszlim polgárjogi szervezethez fordult, hogy számba vegye lehetőségeit.
2016 áprilisában keresetet nyújtott be azt állítva, hogy az első alkotmánymódosításban lévő jogait megsértették. A kereset azt is állította, hogy a város megsértette a Vallási Földhasználat és Intézménybe Zárt Személyek Törvényét [Religious Land Use and Institutionalized Persons Act], egy szövetségi törvényt, ami a foglyok vallási jogait óvja.
A kereset benyújtása utáni hónapokban a rendőrség tüzetesen felülvizsgálta eljárásmódját azért, hogy megengedje a foglyoknak vallási fejfedőik viselést, miután azokat átkutatták.
„Eljárásmódunk alapos kiértékelése után, ami magába foglalta a régióban lévő más rendvédelmi szervek által alkalmazott eljárások áttekintését, elhatározást nyert, hogy eljárásmódunk módosítása szükséges”, mondta a rendőrség a Los Angeles Times-nak adott nyilatkozatában. „A Long Beach-i rendőrség tiszteletben tartja az összes ember vallási jogát és hitét, valamint folyamatosan áttekinti eljárásmódját, mivel a rendvédelem egy állandóan fejlődő hivatás”.
A női rendőröktől most megkövetelik, hogy egy női fogoly fejkendőjét, „amikor a rendőr biztonsága érdekében szükséges”, úgy távolítsák el, hogy az a férfi rendőrök és foglyok jelenlétén kívül legyen, mondta Monte Machit, Long Beach helyettes városi ügyésze.
A fejkendőt azután visszaadják a fogolynak.
„Nézetünk szerint a hidzsáb eltávolítása egy férfi rendőr által más férfiak jelenlétében, bár az összhangban volt a Long Beach-i rendőrség akkor fennálló eljárásmódjával, megsérthette a Vallási Földhasználat és Intézménybe Zárt Személyek Törvényét”, mondta Machit. „A 9. Körzet [Bírósága] különösebben nem fektetett hangsúlyt arra, hogy vajon a hidzsáb eltávolítása ténylegesen megsértette-e [a jogot], de úgy hittük, hogy a fennálló eljárásmód nem volt összhangban a Törvénnyel”.
(Hidra - Kuruc.info)