Összesen 417 millió dollár (több mint százmilliárd forint) kártérítésre kötelezte a Johnson & Johnson kozmetikai óriáscéget a Los Angeles-i bíróságon az esküdtszék, amely helyt adott egy petefészekrákban szenvedő nő keresetének. A 63 éves Eva Echeverria azt állítja, a J & J nem hívta fel a figyelmet a talkum- avagy zsírkőalapú hintőporok kockázataira, és ezek évtizedes használata okozta nála a végzetes betegséget.
Echeverria ügyvédje szerint a cég hirdetéseivel arra ösztönözte a nőket, hogy használják a termékeit intim területeken, annak ellenére, hogy tudták, egyes tanulmányok összefüggést vélnek felfedezni a talkum nemi szerveken történő használata és a petefészekrák közt. A J & J ügyvédei viszont azzal érvelnek, hogy sem a tanulmányok nem támasztják alá ezt az állítást, sem a termékeket ellenőrző szövetségi ügynökségek. A cég fellebbez a döntés ellen.
A 70 millió dollár kompenzációból és 347 millió dollár sérelemdíjból összeadódó összeg önmagában is hatalmas, de a cég a Reuters hírügynökség szerint 4800 hasonló perrel kénytelen szembenézni szerte az Egyesült Államokban. Missouri államban már öt perben összesen több mint 300 millió dollárt ítéltek meg esküdtszékek a felpereseknek. Ez akkor is figyelmeztető, ha ezek jórészt nem fognak megállni a legfelső bíróságon.
Missouriban ugyanis főleg az államon kívül élő felperesek pereltek, ráadásul a J & J sem ebben az államban működik (a cég székhelye New Jersey-ben van). A felperesek azt a furcsa amerikai szokást használták ki, hogy lényegében bárhol lehet pert indítani, de ennek talán véget vet a legfeleső bíróság. Egy más ügyben már kimondta a legfőbb bírói testület, hogy nem lehet pert indítani olyan céggel szemben, amelynek nem az adott államban van a székhelye.
(MNO)