Katar szerdán bejelentette, hogy visszaküldi nagykövetét Iránba, akit 20 hónappal korábban tiltakozásul azért hívott vissza, mert az iszlám köztársaságban egy síita hitszónok szaúd-arábiai kivégzése miatt támadások érték a szunnita királyság diplomáciai képviseleteit.
A katari külügyi tárca sajtóosztálya szerint Doha a lépéssel erősíteni szeretné kapcsolatait Teheránnal. A minisztérium közölte azt is, hogy Muhammad bin Abdul Rahman ász-Száni sejk, a katari külügyi tárca vezetője a kétoldalú viszony erősítéséről és fejlesztéséről egyeztetett telefonon iráni kollégájával, Mohamed Dzsavád Zaríffal.
Katar tavaly januárban hívta vissza nagykövetét Iránból, azt követően, hogy Rijád és Teherán megszakította diplomáciai kapcsolatait egymással Nimr al-Nimr síita hitszónok szaúd-arábiai kivégzése valamint az olajmonarchia teheráni nagykövetségének illetve mashadi konzulátusának megtámadása nyomán. A szaúdi diplomáciai képviseleteket a hitszónok kivégzésén felbőszült tüntetők támadták meg. Katar ugyanakkor nem közölte, hogy mikor tér vissza Teheránba a nagykövete.
Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein június 5-én szakította meg a kapcsolatokat Katarral. Lezárták a tengeri, légi és szárazföldi határokat Katarral, amelyet a terrorizmus támogatásával és Rijád fő térségbeli ellenlábasával, Iránnal való túl szoros kapcsolatok ápolásával vádolnak.
(MTI)