Több izraeli katonai vezetőt és állami tisztviselőt, köztük Benjámin Netanjahu volt kabinetfőnökét is őrizetbe vették egy korrupciós ügyben.
Hétfőn egy meg nem nevezett volt minisztert is őrizetbe vett az izraeli rendőrség 443-as, fehérgalléros bűnözéssel foglalkozó egysége, mert gyanúba került abban a több milliárd sékeles, korrupciógyanús katonai beszerzés ügyében, melyet a helyi sajtó csak tengeralattjáró-ügyként emleget. Előzőleg, vasárnap öt gyanúsítottat vettek őrizetbe; katonatiszteket és vezető tisztviselőket, majd megkezdték eskü alatti kihallgatásukat, és átkutatták irodáikat, és otthonaikat. Az érintettek között volt David Saran, a miniszterelnök 2014 és 2016 közötti kabinetfőnöke, akit vesztegetéssel, csalással, hivatali hatalommal való visszaéléssel és felbujtással vádolnak.
Kihallgatták Nati Mor stratégiai tanácsadót, Atalia Rosenbaumot, a nemzetbiztonsági tanács 2009 és 2010 közötti elnökhelyettesét, Eliezer Marom nyugalmazott tábornokot, a haditengerészet volt parancsnokát, a haditengerészet elitkommandójának volt parancsnokát, és Avriel Bar Joszefet is, aki szintén éveken át volt a nemzetbiztonsági tanács elnökhelyettese.
A letartóztatások előzménye, hogy Miki Ganor, a ThyssenKryupp nevű német hajógyártó óriásvállalat izraeli képviselője vádalkut kötött a hatóságokkal, és már hetek óta rendőri védelem alatt ismerteti a korrupt közbeszerzési ügy részleteit. Az általa feltárt adatok a 10-es tévécsatorna beszámolója szerint megegyeznek a más forrásokból származó vallomásokkal és dokumentumokkal.
A vádak szerint Ganor az újabb és újabb, nagy értékű haditengerészeti beszerzések érdekében Avriel Bar Joszeffel, a nemzetbiztonsági tanács házi őrizetben lévő volt elnökhelyettesével közösen katonai és politikai döntéshozókat vesztegetett meg, hogy a hadsereg tiltakozása ellenére újabb három tengeralattjárót, valamint a tengeri földgázmezők védelmében négy hadihajót vásároljanak az általuk képviselt cégtől.
Ganor jutaléka 45 millió dollárra (mintegy 13 milliárd forint) rúgott, de ennek ötöde, 9 millió dollár (mintegy 2,5 milliárd forint) ügyvédjének, Dávid Simrónnak járt, aki egyben Benjámin Netanjahu miniszterelnök unokatestvére, bizalmasa és ügyvédje.
A rendőrségre már több alkalommal beidézett, és kihallgatott Simrón tagadja, hogy ügyvédi díjazásán túl további pénzeket kapott volna munkájáért. A rendőrség ebben az ügyben mindeddig nem gyanúsította meg és nem hallgatta ki Netanjahut, aki azt állítja, hogy nem tudott unokatestvére megbízatásáról a tengeralattjárókkal kapcsolatban.
A katonai rádióban nyilatkozó rendőri szakértő szerint a miniszterelnök kihallgatása mégis előbb-utóbb elkerülhetetlenné válik ebben a korrupciós nyomozásban is. Benjámin Netanjahu ellen nyomozás folyik két másik ügyben, mert gyanúsan nagy értékű ajándékokat kapott, és a hatóságok azt gyanítják, hogy törvényellenesen befolyásolta a médiát.
(MTI)