Új migrációs útvonalat nyitott meg az albán maffia a Nagy-Britanniába tartó migránsoknak: egy forgalmas spanyol kikötőnél már egy kisebb sátortábor is kialakult, ahol az illegális átkelésre váró bevándorlók az embercsempészek parancsára várnak.
A nyomozás során kiderült, hogy 2500 fontért, azaz több mint 800 ezer forintért visznek migránsokat a balkáni régióból és a Közel-Keletről Nagy-Britanniába. A bevándorlókat Bilbao kikötőjében csempészik fel kompokra. Az észak-spanyol város már több mint három hónapja próbálja visszaszorítani az migránsok tömegét, az elmúlt két év alatt a tízszeresére nőtt a városban elfogott bevándorlók száma, akik teherautókba és konténerekbe próbáltak bebújni.
A betolakodókat azonban már megtanították, hogyan játszhatják ki a helyi rendőrséget: mikor elkapják őket, bevallják, hogy valóban bűncselekményt követtek el, de ennek polgári mivolta miatt nem lehet őket kiutasítani az országból. A rendőrök legfeljebb az adataikat vehetik fel, de ezután el kell őket engedni. Hasonló helyzet áll fent a növekvő sátortábornál is, hiszen a rendőrség nem veheti őrizetbe a nagy-britanniai útra váró migránsokat, mivel turista vízummal rendelkeznek.
A nyomozás során kiderült, hogy a busás összegért (800 ezer forint) cserébe a migránsok egy telefont kapnak, és 700 fontot maguknál tartanak, amit majd a megérkezés után adnak oda a brit összekötőknek.
2015-ben még csak 119 olyan bevándorlót kapott el a rendőrség Bilbao kikötőjében, akik megpróbáltak elbújni a kompokon. Ez a szám 2016-ban 380-ra nőtt, idén pedig már a nyár végére meghaladta az 1200-at. Az elkapottak között 60 iraki, 45 afgán és 25 pakisztáni volt, de a legtöbben, több mint 950-en Albániából érkeztek, legtöbbjük fiatal, vagy maximum a húszas éveiben jár.
(Híradó nyomán)