A Nathan nevű francia kiadó a gimnázium végzős osztálya számára készült idei könyvében a mértani sorozatot illusztrálandó példaként adott egy olyan feladatot, amely kiverte a biztosítékot liberáliséknál:
A háború elől menekülő migránsok elérnek egy szigetet a Földközi-tengeren. Az első héten százan érkeznek. Ezután minden héten tíz százalékkal nő a létszámuk.
A kép pénteken kezdett terjedni a francia internetezők körében, a hétvégén a kiadó reagált is. Ám csalódniuk kellett azoknak, akik egyszerű bocsánatkéréssel szerették volna beérni. A Nathan ugyanis azzal érvelt, hogy a példa – amely a lakosságszámítás klasszikus módszerét követi – azért nyitott más témák felé, mert a jelenlegi oktatási programok ösztönzik a transzdiszciplinaritás erősítését. És mert így egy konkrét helyzetet világítanak meg egy matematikai példán keresztül – ez esetben egy aktuális híren keresztül.
Azt mindenesetre megígérték, hogy a következő kiadásokban már nem fog szerepelni a bevándorlók képével illusztrált példa.
(HVG nyomán)