Donald Trump szerint az Egyesült Nemzetek Szervezete nem hatékony - az amerikai elnök ezt hétfőn, a világszervezet megreformálásáról szóló magas rangú tanácskozáson jelentette ki New Yorkban.
Az amerikai elnök az ENSZ megújítását sürgette, hogy megerősödve, a béke hatékonyabb őreként születhessen újjá. Trump szerint a világszervezet költségvetése az ezredforduló óta 140 százalékkal növekedett, munkatársai létszáma pedig megduplázódott. “Eredményessége azonban nem áll arányban ezekkel a befektetésekkel” – hangoztatta az amerikai elnök. ”Az elmúlt években az ENSZ nem tudta kibontakoztatni teljes potenciálját a bürokrácia és a rossz gazdálkodás miatt” – hangoztatta Trump.
Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete szerint 128 ENSZ-tagállam aláírt egy 10 pontból álló politikai szándéknyilatkozatot, amely António Guterres főtitkárnak a világszervezet hatékony, értelmes reformja érdekében tett erőfeszítéseit hivatott támogatni. A dokumentum az ENSZ-főtitkárt felszólította, hogy tegye átláthatóbbá a szervezet működését és kiszámíthatóságát a szükséges erőforrások tekintetében. Haley hangsúlyozta: “A változtatásra sürgető szükség van”.
Guterres nyilatkozatában megerősítette szándékát a világszervezet megújítására. Egyben köszönetet mondott Trumpnak támogatásáért – az Egyesült Államok az ENSZ 16 békefenntartó missziójának költségvetéséből, de a világszervezet általános költségvetéséből is a legnagyobb terhet vállalja.
(MTI)