A hétvégén Lampedusa polgármestere felszólította az olasz kormányt a bevándorlók elszállásolására létrehozott "hotspot" bezárására. Az intézményt eredetileg rövid távra használták volna, de rengeteg migráns még mindig ott él. Salvatore Martello az ANSA hírügynökségnek írt nyílt levelében hangsúlyozta: az olasz kormány cserbenhagyta a sziget lakóit.
Lampedusa szigete az olasz vendégszeretet szimbólumá vált a migránsválság alatt. Egy díjnyertes film is készült a szigetlakók és az újonnan érkezők közti "harmonikus együttélésről".
Zoom
A sziget polgármestere azonban szimbiózis helyett összeomlásról beszél: elmondása szerint a városban kritikus helyzet alakult ki a bevándorlókból összeverődött csoportok randalírozása miatt.
“Lampedusa az összeomlás szélére került, a rendőrség pedig tehetetlen” – figyelmeztetett a polgármester, felszólítva a belügyminisztériumot, hogy zárja be a haszontalannak nevezett hotspotot.
Zoom
Martello elmondta, hogy rendszeresen kap leveleket a szigeten megszálló turistáktól, boltosoktól és szállodatulajdonosoktól, akik arra panaszkodnak, hogy napi szinten fordulnak elő fenyegetések, lopások és zaklatások.
Martello hétfőn már kicsit nyugodtabban nyilatkozott, elmondta, hogy az incidensek megszűnőben vannak a szigorúbb ellenőrzéseknek köszönhetően. A hétvégi kirohanása miatt azonban újabb vita indult a szigetlakók és az újonnan érkező tömegek együttélésének valós körülményeiről.
Elődje, Giusi Nicolini Unesco-békedíjat kapott a szigetre vetődött "menekültek" megsegítéséért, de erőfeszítései után egyre több külföldi tudósító érkezett a sziget bevándorlókat ellátó intézményeihez – ők "a menekültek elszállásolásának borzalmas körülményeivel" voltak elfoglalva, nem a szigetlakók és az újonnan érkezők között kialakult helyzettel.
(The Local - Híradó nyomán)