Donald Trump amerikai és Mahmúd ’Abbász palesztin elnök megbeszélést folytatott az ENSZ-közgyűlés idején New Yorkban. A megbeszélésre Trump az izraeli-palesztin béketárgyalás fölélesztésével foglalkozó, előre megírt „közös” nyilatkozatot vitt, amely azonban egyáltalán nem tartalmazta az Izrael által megszállt palesztinai arab területek megszállásának jövőbeni megszűnését, illetve a kétállamos megoldás megvalósítását. ’Abbász végül is nem írta alá ezt a nyilatkozatot. A palesztin elnököt még az ENSZ-közgyűlés megnyitása előtt Muhámmád ’Abd el-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök igyekezett meggyőzni arról, hogy ne tegyen egyoldalú lépéséket, hanem várja ki, amíg Izrael is a béke mellett dönt… - közli a hírt az izraeli Má’áriv, az NRG és a palesztin WAFA.
Zoom
Trump és Abbász New Yorkban (fotó: Reuters)
Donald Trump zsidóimádata, egyoldalú elkötelezettsége Izrael területeket megszálló, zsidótelepítő politikája és gyakorlata mellett még a palesztinok körében sokak által megalkuvónak tartott Mahmúd ’Abbász számára is elfogadhatatlan. Amint azt korábban mi is megírtuk: hivatali elődeihez hasonlóan Trump is az 1948 óta tartó izraeli-palesztin válság megoldását tartja egyik legfontosabb teendőjének, ám „áldásos” tevékenységét ő is csak azzal kezdte, hogy Amerikából minden szempontból „elfogulatlan” zsidó „békeközvetítőket” nevezett ki, majd menesztett a Közel-Keletre. Csak meg kell nézni a Jared Kushner (Trump ortodox zsidó veje – H. J.) legutóbbi, Rámalláhban, a Palesztin Nemzeti Hatóság központjában tett legutóbb látogatása során készült fényképeken Mahmúd ’Abbász letargikus arckifejezését…
Donald Trumpnak az ENSZ közgyűlésén az iráni atomprogrammal foglalkozó rendkívül agresszív, fenyegető, kimondottan Izrael érdekeit képviselő beszéde után az sem lepett meg senkit, hogy az amerikai elnök a Mahmúd ’Abbásszal való megbeszélését követően közzé akart tenni egy olyan közös nyilatkozatot, amelyet végül csak ő maga írt alá. Az izraeli-palesztin béketárgyalások újraélesztésének elképzeléséről szóló, eleinte közösnek szánt nyilatkozatot a palesztin elnök azért nem volt hajlandó aláírni, mert abban szó nincs a megszállt palesztinai arab területek izraeli megszállásának (valamint bekebelezésének, mint például Kelet-Jeruzsálem – H. J.) befejezéséről. De Trump szintén „elfeledkezett” belefoglalni a nyilatkozatba azt, hogy a béketárgyalások egyik fontos célja a kétállamos megoldás, azaz a független palesztin állam létrehozása a jelenleg megszállt területeken, Izrael állam mellett.
Zoom
Tump és Netanjáhu üdvözlik egymást
Mahmúd ’Abbász palesztin elnök az ENSZ-közgyűlés előtt csak ezután elmondandó beszédében is követelni fogja az izraeli megszállás befejezését a nemzetközi törvényeknek megfelelően, s teszi ezt annak ellenére, hogy Trump elnök a csak általa aláírt nyilatkozatban említést sem tesz a kétállamos megoldásról – nyilatkozta a Palesztina Hangja rádióállomásnak Nabíl Sá’ász, a palesztin elnök nemzetközi ügyekben illetékes tanácsadója, majd hozzátette: a békefolyamat feltámasztására irányuló amerikai kezdeményezés egyébként még nincs kidolgozva, amit az is bizonyít, hogy a washingtoni küldöttség még három-négy hónapot kért az elképzelések végleges megszövegezéséhez.
Zoom
Az egyiptomi és a palesztin elnök New Yorkban (fotó: EPA)
Mahmúd ’Abbász egyébként két nappal ezelőtt, még az ENSZ közgyűlésének megkezdése előtt New Yorkban megbeszélést folytatott a szintén ott-tartózkodó Muhámmád ’Abd el-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnökkel. A találkozó folyamán Esz-Szíszi igyekezett rávenni a palesztin elnököt arra, hogy a palesztinok semmi szín alatt ne tegyenek „meggondolatlan, egyoldalú lépéseket”, mert csak is az „izraeli-palesztin közös elhatározás vezet el az egész térség békéjéhez”, mondta az egyiptomi elnök, majd hozzáfűzte: „Kívülről jövő nyomással nem lehet elérni a palesztin-izraeli megbékélést, mert az csak az érintett felek belső akaratából nőhet ki.” (Az akarat lassú csírázása során pedig Izrael tovább építi, kibővíti a megszállt palesztin területeken a zsidó telepeket, s így aztán nemsokára már nem lesz miről tárgyalni, mert a zsidók teljesen eluralkodnak a palesztinok életterén – H. J.)
Zoom
Esz-Szíszi és Netanjáhu találkozása New Yorkban (fotó: Ávi Ohájun)
Esz-Szíszi egyiptomi elnök New Yorkban Netanjáhu izraeli miniszterelnökkel is találkozott, s megbeszélésükön elsősorban a Gázai övezet jövőjéről, pontosabban a térségnek a Rámi Hámdalláh miniszterelnök vezette palesztin kormány felügyelete alá helyezéséről tárgyaltak. A találkozón jelen volt Méír Ben Sábát, az izraeli Nemzetbiztonsági Tanács főnöke is. Az egyiptomi elnök a palesztinoknak azt üzente, hogy próbáljanak együtt élni Izraellel, míg az izraelieknek azt, hogy higgyenek a vezetőikben.
Hering J. – Kuruc.info