A külföldön élő iraki kurdok a komoly nemzetközi nyomás ellenére szombaton megkezdték a voksolást az észak-iraki Kurdisztán függetlenségéről szóló népszavazáson.
A referendum megtartásáért felelős választási bizottság közlése szerint az elektronikus úton történő szavazatleadás magas részvétel mellett zajlik. A kurd hatóság ugyanakkor nem közölt számokat a választói részvételről.
Handren Mohamed, a bizottság vezetője elmondta: a voksolók nagy száma miatt túlterhelődött a szavazást lehetővé tevő honlap, ami technikai fennakadásokhoz vezetett. Hozzáfűzte: dolgoznak a zavar elhárításán.
A külföldön élő iraki kurdok három napon át adhatják le voksukat, elsőként a Kínában élők élhettek szavazati jogukkal. A választásra jogosult külföldön élő iraki kurdok pontos száma nem ismert.
Egy hete hagyták jóvá a népszavazást
Az észak-iraki Kurdisztán parlamentje egy hete hagyta jóvá, hogy szeptember 25-én népszavazást tartsanak a függetlenségről az autonóm Kurdisztánhoz tartozó Dahuk, Erbíl, Szulejmaníja és az utóbbiból 2014-ben kialakított Halabdzsa kormányzóságokban.
A voksolást azonban olyan területeken is megtartják, amelyek feletti befolyásért a bagdadi vezetés és az autonóm észak-iraki Kurdisztán régió verseng egymással. Ez mindenek előtt az etnikailag kevert lakosságú, olajban gazdag Kirkukot jelenti, de Maszúd Barzani kurd elnök tanácsadója, Hemin Havrámi szerint Szindzsár, Mahmúr és Kanakin városokban is megtartják a népszavazást.
Bagdad vehemensen ellenzi
Bagdad vehemensen ellenzi az általa nem kötelező erejűnek mondott referendumot. Az iraki parlament felhatalmazta a kormányt, hogy minden eszközzel védje meg az ország egységét, a legfelsőbb bíróság pedig felfüggesztette a függetlenségi népszavazást, mert több beadvány is érkezett a testülethez a referendum alkotmányossági vizsgálatát kérve.
Szombaton a kurdisztáni regionális kormány küldöttsége az iraki fővárosba utazott, hogy tárgyaljon a népszavazásról. A küldöttség várhatóan magas rangú iraki tisztségviselőkkel, politikusokkal fog egyeztetni.
“A delegáció a referendumról fog tárgyalni, amelyet ennek ellenére megtartanak” – jelentette ki Hosijár Zebari, a kurd elnök másik magas rangú tanácsadója. “Megmondtuk, hogy a népszavazás előtt, közben és után is beszélni fogunk Bagdaddal” – tette hozzá.
Törökország, Irán és Szíria is ellenzi
Irak mellett Törökország és Irán, de Szíria is ellenzi az iraki kurdok függetlenné válását. Ismételten hangoztatták, nem fogják engedni, hogy a kurdisztáni regionális kormány kikiáltsa a függetlenséget a belátható jövőben. Ankara, Teherán és Damaszkusz egyaránt attól tart, hogy a lépés erősítené a területükön élő kurd kisebbség szeparatista törekvéseit.
Megfigyelők ugyanakkor arra számítanak, hogy az iraki kurdok hatalmas többséggel voksolnak majd a függetlenség mellett.
(MTI)