Alternatív módszerekkel mozgósítanak voksolásra az október 1-i népszavazáson a katalán függetlenség pártolói, miután a spanyol hatóságok mindent megtesznek az alkotmánybíróság által felfüggesztett referendum megakadályozásáért.
A spanyol csendőrség folyamatosan számolja fel azokat a weboldalakat, amelyek a népszavazási részvételre buzdítanak, illetve információkat tartalmaznak arról, hogy hol lesznek majd a szavazóhelyiségek vasárnap.
A spanyol belügyminisztérium keddi tájékoztatása szerint a katalán legfelsőbb bíróság (TJSC) utasítására már több mint 140 weboldalt blokkoltak, köztük például a Katalán Nemzetgyűlés (ANC) nevű politikai civil szervezet honlapját, amely az egyik legfontosabb tényező pillanatnyilag a népszavazás melletti mozgósításban.
Az ANC néhány órával a hatósági intézkedés után újraindította weboldalát egy másik címen, amit Twitter-oldalán tett közzé #holadictatura hashtaggel ellátva.
Jordi Sanchez, az ANC elnöke pedig bejelentette: a katalán rendőrségen feljelentést tesznek a weboldal bezárása miatt, amelyet a véleménynyilvánítás szabadsága és a politikai szabadság elleni támadásnak nevezett.
Az ANC az Ómnium Cultural nevű, eredetileg a katalán kultúra és nyelv ápolására létrejött szervezettel közösen egy hétpontos mozgósítási tervet publikált, egyelőre még működő internetes oldalon, amelyben a referendum támogatóinak segítségére számítanak.
Az első pontban azt javasolják: mindenki küldjön üzenetet ismerőseinek, rokonainak, hogy tisztában vannak-e azzal, hova kell menniük szavazni. „Hívják fel a szülőket, nagyszülőket, nagybácsikat”, és segítsenek nekik megtalálni, hogy hova kell majd menniük.
Közzétettek egy letölthető plakátot is, amelynek kinyomtatását kérik, lehetőleg minél több példányban, valamint azt, hogy írják rá annak a szavazóhelyiségnek címét, ahova tartoznak, és ragasszák ki például „a lépcsőházban”, „a liftben”, az összes szomszéd számára eljuttatva az információt.
A mozgósítási programban szerepel az is, hogy beszéljenek azokkal, akik nem készülnek részt venni a referendumon, mert például félnek, vagy bizonytalanok, vagy nem támogatják a függetlenséget. Még abban is segítenek, hogy kinek mit kell mondani a meggyőzés érdekében, mindegyik esetre komplett szövegajánlatokat is készítettek.
A cselekvési tervben szerepel továbbá egy szombati emlékeztető üzenet elküldése az ismerősöknek, rokonoknak, hogy másnap lesz a „nagy nap”. Vasárnapra, a voksolás napjára pedig azt javasolja: minél előbb menjek el szavazni, arról készítsenek fotót, és osszák meg az interneten.
Ha mindenki elhoz hét embert, akkor „a demokrácia győz, Rajoy bukik” – ígérik.
Az kérdés persze, hogy a most ismert szavazóhelyiségek kinyitnak-e vasárnap. A katalán kormány népszavazási weboldalát, amelyen az erről szóló információkat tette közzé, ismét megszüntették a hatóságok, viszont a lista alapján a katalán rendőrség már elkezdte felkeresni a kijelölt, zömében iskolákból álló helyszíneket. Feladatuk kikérdezni az intézményi vezetőket és begyűjteni a szavazóurnákat.
Négyszáz spanyolországi jogtudós szerint nincs nemzetközi jogalapja a katalán önrendelkezési népszavazásnak – ismertette az állásfoglalást az El País című napilap kedden.
Az újság felhívta a figyelmet arra, hogy Spanyolországban összesen mintegy 550, nemzetközi jogot oktató professzor van, az aláírók pedig mind a Nemzetközi Jog és Nemzetközi Kapcsolatok Professzorainak Spanyol Szövetsége (AEPDIRI) tagjai. Köztük 50-en katalán egyetemeken tanítanak.
(MTI)