A francia államfő kedden mutatta be az Európai Unió újraalapítását célzó elképzeléseit a párizsi Sorbonne egyetemen.
Emmanuel Macron szerint az eurózónának saját költségvetésre és pénzügyminiszterre van szüksége, és ez kulcsfontosságú a közös valutát használó övezet stabilitásának biztosításához, valamint ahhoz, hogy átvészeljék a gazdasági sokkhatásokat.
Úgy fogalmazott, nincs olyan mechanizmus, „amely varázsütésre megoldja az összes bajunkat”.
Zoom
Hangsúlyozta, hogy csökkenteni kell a munkanélküliséget, amely minden ötödik európai fiatalt érint. Hozzátette, az euróövezettel kapcsolatos javaslatai nem arra irányulnak, „hogy megoldják egyik vagy másik ország költségvetési problémáit”.
Európai adó kivetése
Macron egy európai szintű adó létrehozását javasolta a pénzügyi tranzakciókra, aminek teljes bevételét az oktatásra, az egészségügyre és az energetikai átmenetre épülő fejlesztési politikára fordítaná.
„Két országban létezik Európában pénzügyi tranzakciós adó, Franciaországban és Nagy-Britanniában. Tegyük azt általánossá mindannyian Európában a fejlesztések támogatására! – mondta.
Európa jelenlegi formájában „túl gyenge, túl lassú, nem elég hatékony”, ezért újra kell alapítani, hogy a „kor nagy kihívásaival” szemben képes legyen fellépni.
„Hagytuk, hogy a kétkedés teret nyerjen. Hagytuk, hogy elterjedjen Európában azt a gondolat, hogy Európa egy tehetetlen bürokrácia. Nem tettünk javaslatokat (…) Pedig Brüsszel mi vagyunk minden pillanatban” – ismerte el a francia államfő. „Nem fogok semmit se meghagyni azoknak, akik a megosztást és a nemzeti befelé fordulást képviselik” – tette hozzá.
Közös "európai beavatkozási erő"
A francia államfő egy közös „európai beavatkozási erő”, „közös védelmi költségvetés” és „közös doktrína” létrehozását javasolta az európai védelmi és biztonságpolitika megerősítésére.
Az Európai Unió reformját célzó tízéves útitervének bemutatásakor az európai szuverenitás visszaszerzése egyik kulcskérdésnek nevezte a biztonsági kérdést. Ennek érdekében egy európai hírszerzési akadémia, egy európai terrorelhárítási ügyészség és egy, a természeti katasztrófák esetén bevethető közös polgári szolgálat felállítását is javasolta.
A migrációs helyzet tartós kezelésére pedig egy európai menekültügyi hivatal és egy európai határrendészet létrehozását tartja szükségesnek.
(MTI)