Mostantól csak Bill Gates alapítványa előzi meg George Soros Open Society alapítványát: a vén gazember 18 milliárd dollárt, vagyona bevallott mennyiségének nagy részét belepumpálta a "nyílt társadalomért" munkálkodó szervezetbe.
Zoom
A The Wall Street Journal értesülései szerint Soros 18 millárd dollárral támogatta meg saját alapítványát. A zsidó spekuláns vagyona jelentős részét forgatta az alapítványba, amely így a második legnagyobb alapítvánnyá nőtte ki magát a Bill & Melinda Gates Foundation mögött.
Összehasonlításul: a magyar költségvetés bevételei és kiadásai jelenleg 18 ezer milliárd forintot tesznek ki, a Soros által biztosított támogatás pedig átszámolva 4800 milliárd forintot jelent, vagyis Magyarország költségvetésének közel a negyedét teszi ki.
A 87 éves milliárdos az alapítvány stratégiáját egy befektetési bizottsággal együtt határozza meg. E bizottságot Soros állította fel, és ő is elnökli. A vállalat irányításában pedig az eddiginél jóval nagyobb szerepet kap Dawn Fitzpatrick, aki a Soros-cég új beruházási vezetője.
Ő elsődlegesen nem kereskedelemmel foglalkozik majd, hanem belső és külső vagyonkezelőkhöz történő tőkekihelyezéssel. A korábbi beruházási vezetőkkel ellentétben az új tisztségviselő, Dawn Fitzpatrick nem Sorosnak vagy a cég más vezetőinek tartozik beszámolási kötelezettséggel, hanem az alapítvány beruházási bizottságának. Belső értesülések szerint ők vihetik tovább a cég irányítását az alapító egyre késő halála után.
Frissítés: nem akart adózni a zsidó
George Soros vélhetően nem nagylelkűségből adott cirka 18 milliárd dollárt alapítványának, az Open Society Foundations-nek, hanem mert ezzel akarta csökkenteni adóalapját. A Bloomberg szerint elég sok gazdag befektető használja ezt a módszert, vagyis hogy alapítványokba tolnak rengeteg pénzt - gyakran sajátba is -, hogy ne kelljen utána adózni.
Az Egyesült Államok Kongresszusa ugyanis egy 2008-ban eltörölt adókedvezmény után 2017. december 31-ig adott időt a hedge fund befektetőknek, hogy hazahozzák a pénzüket külföldről, és befizessék az elmaradt adókat.
Adószakértők szerint az amerikaiak által külföldön tartott offshore-vagyon a 100 milliárd dollárt (több mint 26 ezer milliárd forintot) is eléri, a Soroshoz hasonló nagyhalakat pedig elég kellemetlenül érintené a 39,6 százalékos jövedelemadó, illetve a további állami és városi járulékok.
Egyébként Soros nem egyben utalta át az egész összeget, hanem szép lassan, évek alatt részletekben gyűlt össze ez a több mint 4700 milliárd forintnyi “adomány”.
(WSJ - Mandiner - Híradó nyomán)