A kurdok sosem akartak háborúzni Irakkal - így fogalmazott szerdán Falah Musztafa Bakír kurd külügyminiszter, aki szerint párbeszédre van szükség egy közös megegyezés megteremtése érdekében.
A politikus a CNN amerikai hírtévének adott interjúban hangsúlyozta, hogy nem az olajról vagy a nemzeti lobogóról támadt vitájuk, hanem a két nemzet jövőjéről. A felek közötti vita előzménye, hogy az autonóm Kurdisztánban és más, az Iszlám Államtól a kurdok által visszafoglalt észak-iraki területeken szeptember 25-én népszavazást tartottak a régió függetlenségéről, és a szavazók nagy többsége az elszakadásra voksolt.
A referendumot Bagdad törvénytelennek minősítette és elutasította. A népszavazást követően Bagdad a szomszédos országokkal – Törökországgal és Iránnal – összhangban megtorló intézkedéseket hozott Erbíl ellen.
Időközben az erbíli választási bizottság bejelentette, hogy minden szükséges előkészületet megtett a november 1-jére kitűzött iraki kurd elnök- és parlamenti választásokhoz, bár ezt a tevékenységét később felfüggesztette. Az autonóm tartomány és a bagdadi központi vezetés közötti ellentét az utóbbi napokban fegyveres konfliktussá vált.
(MTI)