Donald Trump elnök egyik zsidó közel-keleti „békéltetője”, Jason Greenblatt az izraeli kabinetnek a Hamász Iszlám Ellenállási Mozgalom teljes lefegyverzésére vonatkozó követelése után, sőt azzal szinte szóról szóra megegyezően kijelentette: „Bármilyen összetételű palesztin kormány alakul is a Hamász és a Mahmúd ’Abbász elnök vezette Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) legutóbbi kiegyezése után, annak egyértelmű kötelezettséget kell vállalnia az erőszak beszüntetésére, tiszteletben kell tartania a felek között korábban létrejött egyezményeket és kötelezettségeket, el kell ismernie Izrael állam létét, a terroristákat (sic!) le kell fegyvereznie, valamint kötelezettséget kell vállalnia a béketárgyalás lefolytatására – írja a Válláh!Hádásot izraeli hírportál.
Zoom
Jason Greenblatt és Binjámin Netanjáhu – jól elvannak egymással (fotó: Láám)
Náftáli Bennett, a Zsidó Otthon (Há-Bájit Há-Jehudi – הבית היהודי) nevű kormánykoalíciós párt művelődésügyi minisztere máris helyeselte a magyarországi gyökerű Jason Greenblatt „békeközvetítő” által a palesztinoknak szóló amerikai követeléseket, amelyeket izraeli részről még kiegészített a Hamász fogságába esett izraeli polgári személyek szabadon engedésével és a Gázai övezet elleni legutóbbi izraeli terrorhadjárat során elesett zsidó katonák földi maradványainak átadásával kapcsolatos követeléssel. Washington a fentebb említett, a palesztinok irányában tett követelések, előfeltételek kinyilatkoztatásával tulajdonképpen magáévá tette az izraeli kabinet e hét elején a palesztin nemzeti egységkormány elismerésére vonatkozó zsidó előfeltételeket.
Zoom
Náftáli Bennett miniszter – utólag kiegészítette az izraeli kabinet követeléseit
Rámalláhban, a Palesztin Nemzeti Hatóság székhelyén viszont Izraeltől és az amerikai zsidó „békeközvetítőtől” teljesen ellentétesen ítélik meg az izraeli kabinet által támasztott legutóbbi követeléseket, a tárgyalások előfeltételeit. A Jediot Áháronot című izraeli lap munkatársa telefonbeszélgetést folytatott az egyik vezető palesztin politikussal, aki a többi között elmondta: közleményében az izraeli kabinet a Hamászra támaszkodó palesztin egységkormányról beszél, ám ezzel szemben az igazság az, hogy nincs is ilyen egységkormány”, hangsúlyozta a palesztin politikus, majd hozzátette: „A palesztin kormány ugyanaz, amelyik már évek óta létezik, s amelyben nem foglalnak helyet a Hamász politikusai.”
Csakhogy Izraelnek nem csak az olyan palesztin kormánnyal van baja, amelyben esetleg a jövőben majd helyet foglalnak a Hamász politikusai is, hanem egyáltalán mindenféle palesztin kormánnyal, mert a zsidók azt állítják, hogy nem létező államnak nem lehet kormánya. Éppen ezért az izraeli kabinet e hét elején született döntése is azt hangsúlyozza, hogy az izraeli kormány a múltban sem folytatott, s most sem folytat politikai tárgyalásokat semmilyen palesztin kormánnyal, hanem kizárólag a Palesztinai Felszabadítási Szervezettel, a palesztinok elismert és legitim képviselőjével.
Zoom
Közben csak épülnek és épülnek a zsidó települések (fotó: Reuters)
„Izrael a Hamász lefegyverzésére vonatkozó előfeltételével csak egy újabb kifogást ismertetett meg velünk, amelynek ismét az a célja, hogy zsákutcába terelje a lehetséges béketárgyalásokat. (Hogy zavartalanul lehessen folytatni a zsidótelepítést a megszállt Ciszjordániában – H. J.) Izrael ugyanis az elmúlt évek folyamán soha nem akarta azt, hogy ismét legyen összeköttetés Ciszjordánia és a Gázai övezet között. Az izraeli érdek ugyanis az, hogy a Gázai övezet legyen elszigetelve Ciszjordániától, s ezáltal legyen erőtlen”, nyilatkozta a Jediot Áháronotnak a vezető palesztin politikus Rámalláhból.
A palesztin politikus a Netenajáhu miniszterelnöki hivatalában született legutóbbi izraeli döntést tovább kommentálva elmondta: „Az izraeli kabinet mostani döntése csak egy újabb kifogás, amelynek célja a politikai folyamat, a tárgyalásos megoldás elodázása. Mert amikor a múltban is felvetettük a politikai folyamatra, a tárgyalásokra vonatkozó javaslatot, az izraeliek azt mondták: nem juthatunk veletek dűlőre, hiszen nem gyakoroltok befolyást a Gázai övezetben zajló eseményekre. (Ahol eddig a törvényesen megválasztott Hamász kormányzott – H. J.) Most pedig, hogy a Palesztin Nemzeti Hatóság ismét ellenőrzése alá vonja a Gázai övezetet is, az izraeliek azt mondják, hogy a Hamász terroristáival vagyunk együtt, s így aztán miért és miképpen folytassunk veletek politikai tárgyalásokat?” - magyarázta a palesztin politikus az izraeli kormány és Washington megnyilatkozásainak a hátterét.
H. J. – Kuruc.info