Nincs jövője az uniós kvótarendszernek, az ugyanis éket ver Európa és a visegrádi négyek közé - jelentette ki Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke Brüsszelben.
Tusk az EU-csúcs előestéjén, szerdán újságíróknak nyilatkozva azt mondta, hogy olyan megoldást kellene keresni, amelyet a V4-ek – azaz Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország – is elfogadnak.
”A következő hetekben át kell vágnunk ezeket a hatalmas gordiuszi csomókat” – magyarázta Tusk újságíróknak Brüsszelben. “Az egyik ilyen a kényszeráttelepítés. Szerintem nincs különösebben jövője ennek a projektnek, de érdemes lenne keresni egy olyan megállapodást, amely nem ver éket Lengyelország és más visegrádi országok, valamint Európa többi része közé” – tette hozzá.
“Ez az én, hogy úgy mondjam, vesszőparipám: közös nevezőre jutni, amelynek köszönhetően a külső határokon végzett közös tevékenységünket össze tudjuk egyeztetni az Európa-barát beállítottsággal” – folytatta. Tusk szerint véget kell vetni “egy teljesen felesleges konfliktusnak a tagállamok között”.
Az Európai Tanács elnöke úgy véli, hogy nincsen fontosabb az EU számára “külső határainak biztonságánál”. ”Több elszántságra, több pénzre, és nagyobb áldozatokra van szükség ahhoz, hogy ezt elérjük” – szögezte le.
(MTI)