Már Malawi második legnagyobb városát is elérte a vérszívó élőholtaktól való babonás félelem: Blantyrében lincselő bandák megöltek két embert, akiket azzal vádoltak, hogy vámpírok – közölte a rendőrség csütörtökön.
A világ egyik legszegényebb országának vidéki térségeiben sokan hisznek még a boszorkányok létezésében és a babonákban. A "vámpírokkal" szembeni erőszakhullám szeptember közepén indult, különösen Phalombe és Mulanje körzetekben. Eddig összesen nyolc embert gyilkoltak meg, mert vámpírnak hitték őket.
A rendőrség csütörtöki közlése szerint Blantyrében egy 22 éves epilepsziás férfit gyújtottak fel a város Chileka negyedében, míg egy másikat halálra köveztek. Ramsy Mushani szóvivő szerint mindkettőjüket azzal vádolták, hogy vérszívók.
A Reuters hírügynökség egyik tudósítója szemtanúja volt az első esetnek egy rendőrségi ellenőrző pont közelében a Chileka nemzetközi repülőtérhez vezető út mentén. Az áldozat egyik családtagja szerint epilepsziában szenvedő rokona éppen hazafelé tartott a kórházból, amikor megtámadták.
Peter Mutharika malawi elnök a "vámpírhisztéria" által érintett országrészekben körútra indult, hogy megakadályozza további ártatlan emberek halálát. Az ENSZ és a lilongwei amerikai nagykövetség is több körzetet minősített veszélyesnek. Októberben a világszervezet kivonta munkatársait két Dél-Malawiban található térségből.
(MTI)